Eelmises töökohas olin üürnik ja kokkulepe omanikuga oli viieks aastaks. Ostsin kolm aastat tagasi Pärnu tn. 27 hoone, mis õnnestus Leader programmi toel renoveerida, renoveerimistööd lõppesid 2012. a hilissügisel.

Kaua oled Saardes juba töötanud?

Tulin Kilingi-Nõmme tööle 10.09.1985. a Nõmme sovhoosi loomaarstiks. Alates 1992. aastast olen eraettevõtja, kogu aeg töötasin Kilingi- Nõmmes, Saarde ja Tali vallas.

Teenindan ka Abja ja Häädemeeste valla loomapidajaid.

Kas jõuad üksinda nii suurt piirkonda teenindada?

Raviteenuseid osutan Saarde, Häädemeeste ja Abja valla territooriumil oma lepingulistele klientidele põllumajandusloomade osas ja teenindan vajadusel väiketalunikke.

Alates 2013. a enam ei tegele riikliku loomatauditõrje ülesannetega, kuna see ajaliselt segab raviteenuste osutamist.

Mitu hobust on Saarde vallas ja mitu lehma?

Täpset arvu ei tea, aga hobuseid on ca 40 ja veiseid 2600 ringis.

Umbes mitu koera võib Saardes olla?

Seda arvu ei tea keegi.

Kas röntgen ja operatsioonid ka tulevad?

Aparatuuri soetamine on küllaltki kallis, kui taastun ehitusest, siis on kavas soetada röntgeni- ja ultraheliaparatuur. Erinevaid pehmekoe operatsioone teostame kliinikus pidevalt, selles osas on ligi 20-aastased kogemused.

Kas sul omal ka mõni loom on?

Kass Timon, 14 a, heas vormis vanahärra.

Kas arvad, et kiibid on vajalikud, keegi siin ju lugeda neid ei saa?

Mikrokiibid on välja töötatud loomade märgistamiseks. Selle abil saab iga loom oma unikaalse IDnumbri, mille abil on võimalik teda seostada loomaomanikuga. Eestis on välja arendatud üleriigiline lemmikloomade register, kuhu on võimalik sisestada lemmikloomade ja nende omaniku andmeid. Looma leidmisel on sellisel juhul väga lihtne kindlaks teha omaniku kontaktid ja teatada leitud loomast. Mikrokiibi lugeja on igas varjupaigas, samuti loomakliinikutes.

Kuidas hindad odavat poetoitu koertele ja kassidele?

Need on oma hinna väärilised. Tegelikult võime loomadele mõeldud valmistoidud tinglikult jaotada kolme gruppi: kommertstoidud (müüakse paljudes toidukauplustes), kvaliteettoidud (müüakse spetsialiseeritud lemmikloomakauplustes ja kliinikutes) ja dieettoidud(müüakse ainult loomakliinikutes kindlate haiguste ennetamiseks või ravi toetuseks).

Hinnaerinevused on päris suured, kõige kallimad on dieettoidud, kuna nende retseptuuri väljatöötamine nõuab tõsist teaduslikku lähenemist ja katseid. Igal toidugrupil on oma tarbijaskond. Kommertstoidu kättesaadavus on kõige parem, kuna neid saab igast kauplusest hommikust õhtuni. Kvaliteettoidu vajadus tekib tavaliselt siis, kui oma lemmikul tekivad terviseprobleemid.

Lemmikloomade elus on kaks perioodi, kus on väga suur tähtsus toidu kvaliteedil: kasvuperioodil kuni 1a ja vanematel loomadel alates 6-7a. Oma lemmikule kvaliteettoidu söötmisel paraneb looma elukvaliteet (tervis on tugevam, ta põeb harva haigusi) ja pikeneb eluiga. Oma lemmikule toidu valimisel ei tasu lähtuda ainult hinnast, kuna müüakse toite ka suhteliselt kõrgete hindadega, aga kahtlase kvaliteediga (internetis). Soovitan tõsiselt hinnata oma võimalusi enne lemmiklooma soetamist, ei tasu võtta näiteks bernhardiini kutsikat, kui ei ole piisavalt vahendeid oma pere ülalpidamiseks. Kutsikas kasvab kiiresti suureks koeraks, kelle ülalpidamine nõuab igakuiselt tõsiseid väljaminekuid!

Kas sul on lemmikloomapidajatele palju ette heita ja mida?

Tahaksin meelde tuletada, et ei tasu looma haigestumisel oodata päevi või nädalaid, sest mida varem saab kindlaks teha haigestumise põhjused, seda suurem on efektiivse ravi tõenäosus. Loomaarsti kättesaadavus Kilingi-Nõmmes on parem kui kunagi varem, kliinik on kuus päeva nädalas avatud. Etteheiteid võiks teha inimestele, kes lasevad oma koeral kontrollimatult ringi hulkuda linna tänavatel või maal metsas. Hulkuvad koerad reostavad ümbruskonna oma väljaheidetega, vigastavad teisi loomi, haigestuvad sagedamini ja on haiguste levitajad.

Paljud loomaomanikud on muutunud aastate jooksul teadlikumaks ja koeraga jalutades võtavad kilekoti kaasa väljaheidete koristamiseks, kahjuks ei ole see veel üldine arusaamine.

Kellega vajadusel konsulteerid, kus on Pärnus parim aparatuur ja kvalifikatsioon?

Pärnus ja Viljandis on mitmed aparatuuriga hästi varustatud kliinikud, kus töötavad head spetsialistid.

Vajadusel (ortopeediliste probleemidega, röntgenülesvõtted) saadan oma patsiente kolleegide juurde konsultatsioonile või ravile.

Mõni põnev või naljakas mälestus?

Hiljuti tuli koer Tommi iseseisvalt vastuvõtule. Saatsin ta koju ja järgmine kord võttis ka perenaise kaasa...

Kunagi üritati Kilingi- Nõmmes koerte registrit teha, kas nii väikeses kohas on sel mõtet, tööd on sellega väga palju, aga kasu?

Lihtsam ja odavam on kasutada sellel eesmärgil juba valmis üleriigilist Lemmikloomaregistrit, aga ainult sel juhul, kui kohalik omavalitsus on suuteline kontrollima loomapidamiseeskirjade täitmist oma terrritooriumil. Kilingi-Nõmme koerteregistri loomisel nägime, et on väga palju seaduskuulekaid loomapidajaid, kes on huvitatud korra loomisest selles valdkonnas. Kahjuks vähemalt sama palju inimesi oli arvamusel, et pole vaja midagi muuta, las koerad „jalutavad" omapead," „eluaeg on koerad vabalt elanud", „minu koer on nii puhas, ei tee häda kunagi oma õues" (aga naabri värava ette küll), jne. Kindlasti on see olukord aastate jooksul muutunud paremuse suunas, kuid omavalitsus võiks oma võimu kasutades hooletuid loomapidajaid korrale kutsuda. Sellega muutuks meie elukeskkond palju meeldivamaks ja elukvaliteedis võidaksid kokkuvõttes nii valla elanikud kui nende lemmikud.

Teada on, et kõige rohkem õnnetusi juhtub hulkuvate loomadega: nad sattuvad avariisse, ründavad teisi loomi või muutuvad ise rünnaku subjektiks, nakatuvad parasiitja/ või nakkushaigustesse, muutuvad nakkusallikaks oma pereliikmetele, eriti väikelastele.

Kas oled enda ja perekonna jaoks ise perearst?

Ei.

Lugesin internetist järgmist teadet:

 „Teise, samuti 7500-kroonise stipendiumi võitis loomaarst Laszlo Banyasz, kes osales 28.-29. mail 2010 Ungaris Debreceni linnas Hobusearstide Maailma-assotsiatsiooni regionaalsel konverentsil, mis oli suunatud praktiseerivate veterinaararstide teadmiste kaasajastamisele. Sellel konverentsil käsitleti selliseid teemasid nagu praksises kõige sagedamini esinevad kirurgilised operatsioonid, anesteesia küsimused, liigesehaiguste ravi, sisehaigused (koolikunähtudega haigete ravi), nakkushaigused, samuti algtasandi hobusekliiniku projekteerimine, rahastamise ja raske iseloomuga loomaomanikega suhtlemise küsimused. Nimetatud konverentsilt soovis loomaarst Laszlo Banyasz saada võimalikult palju teadmisi ja kogemusi oma ala parimatelt spetsialistidelt, et neid oma igapäevatöös rakendada."

Osalesin kolm aastat tagasi Ungaris hobusearstide konverentsil.

Suurepäraselt läbiviidud konverentsil sain värskendada oma teadmisi hobuste ravimise teemadel, mida saan oma igapäevatöös kasutada.

Aitäh!