Kas kinoprojektor on ikka korras, kas see heliriba, kus asub mikkmikeverliku diktori sugestiivne hääl, Rein Marani filmide kunagi nii lahutamatu komponent, on ikka sisse lülitatud? Sest kinoekraanil värelevad tuules küll võimsa hiietamme kaunid lehed, taustal kuuleme lummavat regilaulu ja loodushääli, kuid keegi ei selgita meile, mida me näeme.

Keegi ei anna ajaloolist ülevaadet hiitest, tempides teaduslikku juttu mõne külmavärinaid tekitava täpse kujundiga.

Jah, aga see oodatav-loodetav mikkmikiverlik kaadritagune hääl on siiski olemas.

See käivitub filmivaataja peas tema enda sisekõnena.

Mida kaugemale Marani uus film edeneb, seda võimsamaks ja selgemaks hääl muutub – see on hiite endi hääl. Või siis nende olendite oma, kes hiites elavad.

Oleme ju hiied põhjalikult ära unustanud. Nagu filmi tiitritest teada saame, on hiisi Eestis vähemalt 800, lisaks veel mitu tuhat muud looduslikku pühapaika.

Hiied – mis sugugi alati ei pruugi olla pühad tammikud, vaid näiteks ka lepikud, männikud, pärnikud jne – on veel alles. Juba see on väike ime ja tõendus hiite väest.

Leidub ikka veel eestlasi, kes seda väge tajuvad ja sellega suhtlevad.

Näeme filmis kaadreid tänapäevastest hiieohvriandidest ning kuuleme inimeste üleloomulikest kogemustest hiitega.

Kuid ühiskondlikus teadvuses on hiied siiani olnud unustusse vajunud, halvimal juhul on sellega kaasas käinud ka mootorsaag, harvester ja buldooser.

Näib, et midagi on õige pea muutumas, maailm on muutumisvalmis. Rein Marani filmid (lisaks vaate- ja mõtisklusfilmile “Hiite lummus” ka intervjuude põimik “Eesti looduslikud pühapaigad”) on saabuva muutuse märgiks.

Muinastarkused on korraga aktualiseerunud, muinasajalugu on järsku jälle oluline ning veel mõne aja eest loomulikuna tundunud euroopalik ajalookäsitlus tekitab üldrahvaliku äratõukereaktsiooni.

Hiied on löönud kohisema, maa vabiseb koju ruttava Kalevi sammude all.

Marani film on 60minutiline viibimine hiies, ja mul on tunne, et need, kes selle läbi teevad, otsivad juba õige pea üles ka päris hiie.



VAATAMISMULJE

“Hiite lummus”

- Filmirännak viib vaataja eestlaste loodus- ja pärimuskultuuri pühadesse paikadesse – hiitesse.

- Stsenarist ja režissöör Rein Maran.

- Operaatorid Rein Maran, Tõnu Talpsep, Ants Tammik.

- Konsultandid Ahto Kaasik, Heiki Valk.

- Helilooja Pärt Uusberg.

- Toimetaja ja monteerija Margit Maran.

- Produtsent Rein Maran.

- Tootja Gaviafilm 2013.

- Kestus: 60 min.