Selle aasta eelarve moodustab kokku ca 1,265 miljonit eurot. Kuigi valla eelarve paistab igal aastal olevat üsna ühetaoline on siin igale perioodile omased jooned. Püsikulud on need mida väga palju pole võimalik muuta. Oleme küll püüdnud personali koosseisu pisut kärpida ning kütte ja elektrikulusid kokku hoida, kuid lõputult seda teha pole võimalik. Käesoleva aasta püsikulusid iseloomustab kõige enam 3% palgatõus. Seda pole palju, sest Are valla töötajate palgad pole kunagi väga suured olnud, kuid tulevikus tuleb siin radikaalsemaid muudatusi tegema asuda. Sel aastal jääb mind häirima lasteaia õpetajate madalam palk võrreldes üldhariduskoolide õpetajatega. Kas juttu saab olla võrdsustamisest on vara öelda, kuid pisut kiirem järeleaitamine peab lähiajal toimuma.

Püsikulude teine muudatuse osa on majandamiskulude, sh kütte ja elektrikulude kokkuhoid. Muidugi tuleb tunnistada, et igasuguse kokkuhoiu energiakandjatelt kipub ära sööma selles valdkonnas toimuv pidev hinnatõus. Kui 2012.a. kulus valla hoonete kütmisele ligemale 64 tuhat eurot oli see võrreldes 2011. aastaga pea 8 tuhat eurot rohkem, kuigi energia kulu oli sisuliselt sama. Siinkohal näeme suurt kokkuhoiu võimalust ning juba sel suvel loodame kõik katlamajad ümber ehitada, et küttekuludelt vähemalt poole võrra säästa. Elektrikulude kokkuhoid väljendub peamiselt tänavavalgustuse renoveerimises ning selle mõistlikus kasutamises (osaline väljalülitamine öisel ajal). Selles osas veel tööd käivad ning millised saavad olema tulemused seda näitab aeg.

Investeeringuteks minevat osa oleme püüdnud igati kasvatada kuigi eelarvet koostades tundub alati, et seda on ikka liiga vähe. Suuremad investeeringud sel aastal on järgmised:

1) Suigu seltsimaja/sotsiaalmaja maaküttele üleviimine, mis valla enda vahenditest võtab 29 tuhat eurot;

2) Suigu Lasteaia-algkooli ruumide osaline remontimine. Selleks oleme arvestanud ligemale 7 tuhat eurot valla vahenditest ning ootame lisaks ühte toetusotsust 30 tuhandele eurole;

3) Are aleviku tänavavalgustuse renoveerimine,

milleks kulub ca 10 tuhat eurot (sh on plaanis rajada valgustus Niidu külasse „töökoja" ristmikule);

4) Vallakeskuse ruumide (noortetuba ja duširuum) remont ja sisustamine summas 13 tuhat eurot;

5) Pärivere paisu renoveerimise projekteerimine, summas 3200 eurot (paisu renoveerimine ning vajadusel likvideerimine on tulnud päevakorda seoses Euroopa liidu nõuetega tagada kalade vaba liikumine);

6) Tabria lauda ja Niidu endise ühislauda lammutamine ning materjali kasutamine teede ehituses, milleks kulub ligikaudu 7 tuhat eurot.

7) Valla teede renoveerimine u. 60 tuhande euro väärtuses.

Kokku on investeeringuid sel aastal kavandatud ca 130 tuhande euro eest ning kui meie projektitaotlused heaks kiidetakse, siis suureneb see veel ligemale 50 tuhande euro võrra.

Selline oli lühike ülevaade eelarve kujunemisest. Kel huvi eelarve vastu täpsemalt leiab selle valla veebilehelt ning alati võib ka minult otse küsida.