Toomingas läks õitsele, ööbik laksutab ja kägu ei jõua imestada, kuidas raagus mets üleöö lehed külge kasvatas. Loodusvaatlejad peavad tunnistama - tõesti erandlik kevad oma arengukiiruse tõttu. Aprilli algul oli looduse arengus mahajäämus ligi kaks nädalat. Aastate keskmisena tõuseb kevadel õhutemperatuuri ööpäevane näit üle 00 14. märtsil, hilisemal juhul 3. aprillil. Meil (ja ka mujal Eestis) oli tänavune ööpäeva keskmine õhutemperatuur 10. aprillil veel miinuskraadides.

Lumepaksust põldudel mõõdeti 30 cm ringis. 11. aprillist läks soojemaks ja algas kibekiire lumesulamine.

Tavaliselt kestab see periood 20 päeva ringis, tänavu vaid nädala jagu kokku, esimesed laigud põldudele ilmusid nelja päevaga.

19. aprilli öine torm ja soe vihm lõid platsi puhtaks, aga tõstsid veed jõgedes üle kallaste. Üleujutuste suurus ulatus kohati eelmise aasta sarnaseks.

Soojust ööpäeva keskmisena üle 50 ja taimekasvu algust loetakse kevadel 20. aprilli paiku. Meil Tihemetsas tõusis tänavu õhutemperatuur üle 50 nädala jagu varem - 13. aprillil, aga taimekasvust polnud juttugi, sest lumi oli veel maas.

Eks selline seisukord sai taliviljadele saatuslikuks! Omajagu pidurdas taimekasvu ilmakäik pärast lumeminekut: päeval plusskraadid pilves taevaga; öösel läks selgeks, õhk külm ja hommikuks hall maas.

Karksi pool vanarahvas teadis, kui jüripäeval külmetab öösel, siis teeb halla veel üheksal ööl edasi. Ja veel kaugemalt ajas tagasi: kui maarjapäeva (25. märts) öösel külmetab, siis enne suurt ristipäeva (suvisted), mis tänavu oli 9. mail, kevade läbi soojaks ei lähe. Ja huvitav tõik - ei läinudki! Kuumalaine lõunast tuli peale 7.-8. mai paiku, kuni selle ajani olid aprilli lõpus - mai algusnädalal igal öösel rohumaad valged.

Edasi toimetas loodus peadpööritava kiirusega - kui õhtul veel puud raagus, siis hommikul pungad pakatasid ja peale lõunat juba lehekesed väljas! Jõgeva agrometeoroloogid märkasid, et 10. maiks oli mahajäämus tasa tehtud ja mõne päeva ulatuses ajast ette mindud.

Kogu elusloodus nii ruttu järele ei jõua - sääski jt putukaid palju ei näe. Linnukevadki on tänavu omanäoline. Ornitoloog hr Leivits märkis kokkuvõtvalt, et varajased kevadrändajad saabusid hilinemisega ja kaugränduritega ühel ajal.

Läänemaal nähti läbisegi suurte ja väikeste lindude parvi lendamas. Tänavused ilmaolud laiemal alal - tormid-lumesajud Euroopas - segasid lindude tavapärast rännet. Aprilli keskel nähti meilgi räsitud sulgedega, kehva olekuga sookurgi liikumas. Eriti suured linnud vajavad „sabatuult", palju oldi sunnitud madallennul liikuma, toidu leidmine oli halbade ilmaolude tõttu kesine.

80-ndatel aastatel aitasin loodusteadlasel Rudolf Tammel tema linnuvaatluspäevikuid korrastada. Tema rääkis, et lindude rände ja kevade arenemise vahel on kindel seos. Varajastel kevadetel saabuvad linnud varem, hilistel kevadetel hiljem keskmisest ajast. Varased kevaded on pikad. Lindude käitumine sõltub ilmastiku- ja toitumistingimustest kohapeal. Üllatavalt kiire põllumaade tahenemine, külvitööde peaaegu tavapärasel ajal lõpetamine - eks kergendas seegi linnukeste elu-olu. Soojad ilmad ja rohelus päästsid omakorda põllud tühjaks nokkimast, orased on tärganud mõne päeva jooksul. Kuumalained võivad meid edaspidigi üllatada; idas laiutavad kuumad õhumassid on üsna agressiivsed ... eriti siis, kui jahedamatele aladele satuvad marulist äikest ja paduvihma tekitama. Tuleb kõigeks valmis olla! Väike hingetõmbeaeg enne silo- ja heinatöid kulub põllumehele siiski ära.

Üllatusi tuleb mujaltki kui looduse rüpest - ESTCube-1, kas tuleb tuttav ette? Eesti tudengid panid kokku esimese minisatelliidi, mis nüüd ümber planeet Maa tiirutab.

Meenub üks teine ESIMENE aastakümnete tagant: esimene inimene kosmoses. Kuidas rahvast huvitas - iga ülelennu ajal kuulati nii tänavail kui hoonetes, tööl või kodus raadiosignaalide piiksumist! Milline haridustaseme tõus ja milline ükskõiksuse tase oma noorte edusammude vastu tänapäeval!

Meedia teatas, et üllatuslikult osutusid eelmisel nädalal avaldatud esimese kvartali majandustulemused sel nädalal hoopis tunduvalt madalamateks ...

Üllatas emadepäeva paiku vallandunud tuline arutelu eakate vanemate - haigete halastussurmade teemadel ...

Üllatas selle aasta inimarengu aruande üldrahvaliku arutelu tekitamine.

Oleks samuti toimetatud ka eelmistel aastatel, poleks mitmeid mõrusid tõdemusi päevakorrale kerkinudki ... ja ega ei üllatu, kui piirilepingu või rahvakogu ettepanekute märkamine jäävad aruande arutelu varju. Head kevadet!