Kahtlemata on lõppev õppeaasta olnud Võru koolilaste ja pedagoogide jaoks eriline. Eriliseks muudab selle asjaolu, et pärast pikka ootust on alanud Kreutzwaldi gümnaasiumi peahoone remont.

Mõistagi ei ole maakonna suurima kooli ajutine ümberpaigutamine teistesse hoonetesse olnud lihtne. Sellest on sündinud üksjagu segadust ja ebamugavusi, kuid usun, et kõik osapooled suhtuvad toimuvasse mõistvalt, sest pärast remondi lõppu saavad õpilased ja pedagoogid sisuliselt uue koolihoone.

Nüüdseks on selgunud, et Võru saab toetust ka 1. põhikooli hoone remondiks.

Kui see kõik õnnestub, saab Võru koolidele kapitaaremondiga suures osas ring peale. Kesklinna gümnaasiumi puhul on asjad läinud teisiti: seal on renoveerimine käinud järk-järgult, vastavalt võimalustele, ning nõnda tuleb ilmselt ka jätkata.

Jooksvat kõpitsemist ning suuremaid ja väiksemaid investeeringuid vajavad ka teised lasteasutused ning jõudumööda seda ka teeme.

Millised muutused veel koolides ees seisava?

Üks muutus, mis õige pea aset leiab, on Võru Kesklinna Gümnaasiumi nimevahetus. Kuna tänavu lõpetab kooli viimane gümnaasiumilend, ning kool jätkab põhikoolina, siis alates järgmisest õppeaastast kannab kool nime Võru Kesklinna Kool.

See on kahjuks meie hariduselu üks paratamatus, et laste arvu vähenemise tõttu tuleb koolivõrku koomale tõmmata. Võru jaoks on optimaalne üks gümnaasium, mis haridusministeeriumiga allkirjastatud ühiste kavatsuste kokkuleppe kohaselt on tulevikus riigigümnaasium.

See võimaldab Võru linnal keskenduda põhihariduse arendamisele, jättes gümnaasiumihariduse riigi hoolde. Tean, et sellele on mõnel pool viltu vaadatud, kuid see on riigi poliitika ja meil on mõistlik sellest maksimum võtta.

Ka lasteaiad hakkavad õige pea tööle suverežiimil. Kuidas on korraldatud lastehoid suvel?

Lasteaedade suvise kollektiivpuhkuse ajal 1.-31. juulini töötab Võru linna valvelasteaiana Okasroosike.

Ühtlasi tuletame meelde, et lasteaedade õuealasid võivad lapsed kasutada ka ajal, mil lasteaed ei tööta ehk siis tööpäeva õhtuti kella 18-22 ja nädalavahetustel kella 9-22. Juulis, mil lasteaiad on kollektiivpuhkusel (välja arvatud Okasroosike), on mänguväljakud avatud kogu nädala hommikust õhtuni.

Nendel aegadel võivad lasteaedade mänguväljakutele tulla kuni kümneaastased lapsed, kuid eelkooliealised lapsed üksnes vanema järelevalve all. Laste käsutuses on kiiged ja muud mänguvahendid, küll peavad liivakastimänguasjad endal kaasas olema.

Siin on paslik ka meelde tuletada, et lasteaia vara tuleb kasutada heaperemehelikult ja igasugune materiaalse kahju tekitamine on karistatav.

Milliseid ettevalmistusi tehakse järgmiseks, 2013/2014. õppeaastaks?

Rutiinne töö jätkub loomulikult ka suvel. Nagu tavaliselt vaadatakse koolimajades ja lasteaedades üle, kas ja mida tuleks enne uut õppeperioodi ümber korraldada, muuta.

Linnavalitsus võttis aprillis vastu määruse, millega kinnitati ranitsatoetuse suuruseks sel aastal 50 eurot iga esimesse klassi mineva lapse kohta. Toetuse saamiseks tuleb alates 1. augustist linnavalitsusse pöörduda.

Kindlasti on uueks õppeaastaks valmistumisel oluline osa kordaläinud suvepuhkusel. Just seda soovin kõigile pedagoogidele ja õpilastele!