Kindlasti kuuluvad vaatamisväärsuste hulka ka kirikud. Seepärast tasub meelde tuletada videot ja lugejate fotosid kaunitest kirikutest üle Eesti.

Kohe Maardu linna külje all asub väike Rootsi-Kallavere küla, mis pakub oma linnalähedase asukoha tõttu kontrastset vaatepilti. Seal, kus 9-korruselised paneelmajad lõppevad, saab alguse 17. sajandist säilinud planeeringuga küla. Sajanditetagust külaelu aitab paremini mõista ka paiga hingeks kujunenud muuseum.
Muuseumi asju ajava Kersti Penti sõnul ei ole külas mõtet pidada klassikalist muuseumit. "Teadust me ei tee ja lubame ikka asju ka kätega katsuda ja vaadata." Loe selle paiga kohta pikemalt artiklist "FOTOD: Pisikese Rootsi-Kallavere küla hingeks on kasvav muuseum"!

Et Eesti oma paradiisirannale peesitama jõuda, peab ette võtma pika merereisi, ent fotode järgi otsustades, on asi seda väärt

Peeter Suure Merekindluse roodu- ja positsioonivarjendid Rae vallas on üllatavalt hästi säilinud ning neid tasub oma silmaga kaema minna. Pikemalt varjendite asukohast ja ajaloost saad lugeda Rae Sõnumite artiklist.

Väike-Pakri saar ja Paldiski linn. Sealne kant on aastasadu olnud „väravaks" sissesõidul meie maale teel läänest itta. Suurema hulga vaatamisväärsustest moodustavad nõukogude sõjaväe maha jäetud lagunenud hooned, keldrid, tornid, majad, mille otstarvet on raske määrata. Olid ju Pakri saared läinud aastasaja 50-ndatel aastatel nõukogude lennuväe märklaudade asupaigaks.
Mida seal kandis veel näha võib, on kirjeldatud Kadrina vallalehes.

Ufode ja muidu veidrate ilmingute tõttu on Eestis üks tuntumaid paiku Kaiu ehk Kolgu raba. Räägitakse, et isegi kohalikud inimesed pelgavad sinna minna.
FOTOD: Legendaarne Kaiu raba - ka vallavanem on näinud midagi seletamatut

Assakult leiab Põhja-Euroopa suurima lohkude arvuga nõiakivi. Koigi valla kaguosas paiknevas Rutikvere külas asub ajalooline Rutikvere vesiveski. Tänaseks on Rutikvere vesiveski säilinud vaid osaliselt. Sellest hoolimata on alles osa müüridest, mis Põltsamaa jõe kaldal eriti maaliliselt mõjuvad.