Ühistu asutamiskoosolek toimus 26. veebruaril 1993. a., millest võttis osa 344 asutajaliiget. Avalduse ühistu liikmeks astumiseks oli esitanud 515 füüsilist isikut. Võeti vastu ühistu põhikiri ning kuulutati Puurmani PÜ kolhoosi "Rahva Hääl" õigusjärglaseks. Valitud 9liikmeline juhatus kinnitas 1. märtsil ühistu tegevdirektoriks Jaak Kase, kes töötas sellel ametikohal 1. oktoobrini 1995. Juhatuse esimeheks valiti Rein Annamaa. Hiljem on juhatuse esimehena töötanud veel Jaak Õim, Urve Mölter ja Ene Esnar. Paralleelselt juhatusega töötas ühistus ka 3-liikmeline revisjonikomisjon ja hiljem ühistu nõukogu, millede vajadus on käesolevaks ajaks oma tähtsuse minetanud.

Nii saigi Puurmani PÜst Rahva Hääle kolhoosi õigusjärglane. Kõik laenud, võlad, kohustused läksid üle. Ka maa pindala vähenes - talunikele, metsamajandile ja kellele veel. Seoses sellega osutus liigseks ka osa tehnikast, mis müüdi soovijatele maha. Raamatupidajatel algas nüüd kibe töökolhooside moodustamise ajal ühistatud vara hindamine. Jälle oli keegi koefitsiendid paika pannud lehmühikuteks. 150 õigusjärglast soovis lehmi tagasi, aga enam mitte pidamiseks, vaid raha teenimiseks. Tööosakute arvestamisega tegeles Hilja Õim."

Hilja Õim: „Tööosakute eest võimaldati osta kortereid, elamuid ja osa maksti välja, kuna ühistu elujõulisuse huvides polnud võimalik kõike välja maksta. Ühistu liikmeteks võisid teatud osamaksu tasumisel astuda kõik soovijad, kellele siis eduka majandusaasta järel intressi maksti. Väljamaksmata osakud kanti valla arvele, aga mingite seadusmuudatuste tõttu see sinna jäigi. Vallale anti ka kolhoosi ehitatud kultuurimaja-spordisaal ja lasteaed."

Rein Annamaa: „Kokkuvõttes võib öelda, et meil läks reformiga isegi hästi - ühistu on praegu meie valla suurim tööandja. Muidugi on selle 20 aastaga olnud ka 2 mõõnaperioodi, aga rahvas leppis väiksema palgaga ja ühistu tõusis jälle jalule. Paljudes kohtades aga müüdi kõik maha, põllud jäid kündmata, laudad tühjaks, inimesed tööta."