Lõpetamine oli väga pidulik ja südamesse minev. Tõeliselt tore.

Mis eriala lõpetatud sai?

Õppisin Tallinna Ülikooli Pedagoogilises Seminaris eelkoolipedagoogika erialal.

Mis Teid ajendas selles eas veel ülikooli minema?

Mind ajendas soov saada õpetaja kutse. Olen eelnevalt küll koolitusi läbinud, kuid ka diplom on oluline. Seni mul see puudus. Väga oluliseks suunajaks oli Anne Lõssenko, kes soovitas mul minna proovima. Ma küll kõhklesin, et vanust ka juba ja kas saan hakkama, kuid läksin proovima ja saingi sisse. Õppimine oli kahenädalaste sessioonidega. Kaks nädalat olin kodust eemal, nädalavahetusel sai siiski koju.

Tallinnas käimine kodust elu ei hakanud segama?

Ei-ei. Lapsed on juba suured, mees harjus ka ära sellega, et mind tihti kodus polnud. Seni on tema minust rohkem kodust ära olnud. Ma arvan, et kui ma oleks ka varem tahtnud minna õppima, oleks olnud toetus pere poolt siiski olemas.

Mida arvate elukestvast õppest?

See on väga vahva asi. Tunned, et sa suudad ennast veel rakendada ja vanus ei loe midagi siis, kui ise tahad veel saada uusi teadmisi ja see tunne on super.

Mida öelda neile, kes veel kõhklevad, kas minna aastaid pärast kooli lõppu ülikooli?

Kindlasti on väga oluline toetuse olemasolu töökaaslaste poolt, et nad suunaks ja lükkaks takka ja sisendaks, et sa saad hakkama.

Kas õppimine oli üldiselt raske?

Raske ei olnud, sain täiesti edukalt hakkama. Arvuti koha pealt oli kõhklusi alguses, kuid sain neist üle.

Töötate igapäevaselt lastega. Kas lastega töötades on miskit oma laste kasvatamisest kaasa võtta?

Eks oma lastelt saadud kogemus on selles töös väga kasulik. Mulle on lapsed alati meeldinud ja ma kohe tunnen, et olen

õiges kohas. Varem töötasin müüjana ja

siis ka lasteosakondades.

Milliseid ameteid olete veel pidanud?

Olen olnud müüja, põllutööline, kaaluja, raamatupidaja, kaupluse sektsiooni juhataja, majandusjuhtaja, kasvataja abi. Olin ka töötu, mil mind lasteaiast koondati. Hiljem läksin samasse lasteaeda tagasi tööle. Meeldivaim amet on ikkagi praegune amet lasteaias.

Lasteaias on palju stressiallikaid. Kuidas töötajad ja lapsed sellega toime tulevad?

Lastele mõjub eelkõige vanemate stress ja seda on kohe näha. Lapsed aga üldiselt armastavad lasteaias käia. Kui kohanemisperiood on möödas, siis tekivad ka juba oma sõbrad. Endale stress külge ei jää. Hetkeks koju tulles tahaks küll vaikust 5-10 minutiks ja siis tegutsen juba edasi. Päevad on ka muidugi erinevad. Kuna enda lapsed on lasteaias käinud, siis olen nende asjadega kursis. Ise ma lasteaias ei käinud. Polnudki kedagi, kes nelja kilomeetri kaugusele oleks saanud mind lasteaeda viia.

Haaslava vallas olete juba kaua elanud?

Olen alati ikka Tartumaaga seotud olnud. Alguses elasin Võrtsjärve ääres Kaarlijärve külas. Haaslava vallas olen alates 1972. aastast. Mulle meeldib Haaslava valla juures, et siin on väga head sportimisvõimalused. Kasutan kergliiklusteed ja tenniseväljakut ning Vooremäe terviseradu. Lisaks on vallas palju võimalusi kultuuri teha.

Kuidas puhkate, mida teete vaba ajaga?

Käin laulmas Priiuse segakooris, sõidan jalgrattaga, kõnnin, käin tuttavatel külas. Meeldib veel aias lilledega tegelda ning olen ka suur kokkamise fänn.

Sel kuul on Teil tulemas ka juubel. Kuidas seda on plaanis tähistada?

Tähistame juubelit lastega ja oma pere keskel. Suuremat pidu ei tee. Kunagi tahaks seda teha küll, kutsuks juba Orkestri ja nii. Pillimehi meil peres on ja ka kõik lapsed mängivad pilli.

Milline on Teie suvine soovitus lehelugejatele?

Tundke rõõmu igast päevast. Isegi kui see on vihmane või pilvine. Ennekõike palju energiat annab see mulle ja kõigile see päike, soojus, vesi. Hoidke armastage üksteist, see viib edasi.