Info lastehoiu kohta on seni levinud suust suhu. Tullakse sõprade, tuttavate ja töökaaslaste soovituste peale või tuuakse oma teine-kolmas laps taas kodusesse hoidu. Seetõttu pole siiani olnud vajadust ka kodulehe ega muu reklaami järele. Nime aga on hoid saanud kolme rähni järgi, kes Kaevu tänava maja aias elasid. Kogu päevahoiu töökorraldus sarnanebki pigem suure pere omaga. Maja allkorrusel asuvad päevahoiu ruumid – laste söögi-, mängu- ja magamistuba, samuti köök. Kindlasti toimetatakse iga päev võimalikult pikalt ka õues liivakastis ja rataste-autodega ringi sõites osavust arendades.

Vanema õe Anneli Piirsalu sõnul tekkis ühel hetkel soov leida töö, mida saaks teha kodus. «Kahju oli ajast, mis sai veedetud tööle ja tagasi sõites. Isakodust saadud säästlik mõtlemine andis tõuke otsida töö, mis tuleks ise koju ja aitaks ka lastelaste sirgumisel rohkem abiks olla. Lastehoiu mõtteni jõudsimegi seetõttu, et meie vanem õde on Soomes juba paarkümmend aastat samalaadset asutust pidanud,» rääkis Anneli. «Algul vedasime päevahoidu noorema õega kahekesi, siis võtsime appi abilised, kes ongi jäänud õpetajatena meie juurde tööle,» lisas ta.

Anneli Piirsalu kinnitusel on nende õpetajad lastehoiu kullafond. «Inimene peab lapsi väga armastama, alati ei pruugi olla kasu ka vastavast erialast, iga inimene sellele tööle ei sobigi. Meie praegused õpetajad on meie juures tegutsemise algusaastatest alates.»

Nagu juba öeldud, õhkub Kolmes Rähnis kodusust. Nõmme Sõnumite külaskäigu päeval valmib sel ajal, kui lapsed õues mängivad, köögis kanasupp. Suur osa toidu valmistamiseks kasutatavaid tooraineid on kohalikku päritolu ja eelistatakse koduseid lihtsaid toite. Nii on igapäevaselt laual kodus küpsetatud leib ja lastele aasta ringi joogiks ka oma aia õunamahl sügavkülmast.

Kolme Rähni päevahoius on viimased poolteist aastat käinud ka laulja Tui Hirve ja helilooja Páll Ragnar Pálssoni poeg Eirikur ning Tui ise on andnud seal lastele laulutunde. Nimekirjas on 11-12 last, kuid iga päev on kohal kuus kuni kaheksa. Tui Hirvel on kogemusi ka Islandi lasteaiaga ning võrreldes sealsega meeldib talle, et Kolmes Rähnis arvestatakse rohkem laste omapäraga. «Kui siin oleks lapsi palju, kaoks see kodune hõng. Islandil ollakse samuti laste vastu kenad, kuid erisusi ei lubata, kord on ses osas karm,» tõi ta välja erinevusi.

Päevahoid ongi koht, kus lastesõimekohast ilma jäänud väikelaps saab sotsialiseeruda ja valmistuda lasteaiaks. Samas võimaldab see emal soovi korral naasta tööle. Tui Hirve sõnul on lasteaiajärjekorrad pikad ning seetõttu on selliste väikeste erahoidude järele nõudlus olemas. «Omavalitsused võiksid aga selliseid kohti rohkem aidata ning nende loomist toetada. Sellist päevahoidu pole ju raske luua, kuid lapsevanem tunneks, et ta on siia piirkonda oodatud. Järjekorrad ei tohiks olla pikad ning summad ei tohiks olla oluliselt suuremad kui neil vanematel, kes sama teenust linnalasteaias kasutavad,» arvas ta.

Erapäevahoid on vanemale siiski suhteliselt kulukas. Kuigi Tallinna linn kompenseerib vanematele kuni 106 eurot, on summad võrreldes munitsipaallasteaiaga kordades erinevad.

«Naisel peaks olema võimalus soovi korral väikese lapse kõrvalt tööle tagasi minna. Praegu jääb tunne, et ühiskond soosibki, et lapsi saavad 35-aastased. See pole ju valik, kas saada laps või minna tööle. Paljud noored ja haritud naised lahkuvad seetõttu Eestist,» on Tui Hirv kriitiline.

Rohkem infot Kolme Rähni lastehoiu kohta saab aadressilt 3rahni@gmail.com ja telefonilt 5343 3608.