Uus keskus saab koduks Kose gümnaasiumi alg klassiosale (1.-4. klass), lisaks tulevad siia hariduslike erivajadustega õpilaste jaoks loodud väikeklassid, pikapäevarühma ruum, tugispetsialistide tööruumid.

Esialgu on ruume kahele paralleelklassile, kuid on võimalik vajaduse korral laieneda ka kolme paralleelklassini.

Keskusesse kolivad ka Kose lasteaia kaks vanemat rühma - lasteaia jaoks on välja ehitatud aiaga piiratud õueala. Lisaks hakkavad siin tegutsema raamatukogu, noortekeskus, kultuurikeskus.

Teatrit ja sporti

Keskusesse tuleb suure lavaga korralik saal, millest Kosel tõsist puudust tuntakse. Enam kui 300 kohaga saal võimaldab tuua kohale teatrietendusi ja kontserte ning annab kohalikele taidlus kollektiividele suurepärase harjutus- ning esinemisruumi. Lisaks on väiksem saal, kus saab läbi viia konverentse-seminare. Spordisõpru rõõmustab täismõõtmetes võimla koos korralike pesemisruumidega.

Päevasel ajal on võimla ja saal eelkõige kooli ja lasteaia käsutuses, õhtuti ja nädalavahetusel aga vallarahva päralt. Vallavanem Vello Jõgisoo sõnul ootavad spordiklubid juba pikisilmi spordisaali avamist, huvilistest puudust ei tohiks tulla.

Uusi töökohti

Uus keskus toob Kosele ka uusi töökohti. Tänaseks on enamus konkursse lõppenud, leitud on kaks administraatorit, köögitöölised ning raamatukogu, noortekeskuse ja kultuurikeskuse juhid. (Uutest juhtidest loe lk 2). Lasteaias hakkab tööle 7 inimest: neli õpetajat, kaks õpetaja-abi ja liikumisõpetaja.

"Enamus kaadrist on kohalik - Kose ja Kõue piirkonna inimesed," sõnas vallavanem Vello Jõgisoo.

Keskusesse on loodud ka kõik võimalused kohviku avamiseks, esimene katse kohvikupidajat leida küll ebaõnnestus, kuid sobiva huvilise korral saab ka kohvik tegutsema hakata.

Esialgse plaani kohaselt hakkab keskus olema avatud kuuel päeval nädalas kell 7-22.

"Hommikuse avamisaja paneb paika juba kool ja lasteaed - kui tunnid algavad kell 8, siis lapsed peavad majja sisse pääsema varem," sõnas Jõgisoo.

"Sulgemise aeg aga sõltub ka sellest, kui aktiivselt hakatakse ruume kasutama. Praegu on kõige suurem huvi spordisaali kasutamise vastu."

Ehitus sujus tõrgeteta

Hoone ümberehitus kestis aasta ja neli kuud, suuremaid probleeme ett e ei tulnud. "Oli küll üksikuid ootamatusi, mis olid seotud eelkõige sellega, et projekti tehes ei osatud kõiki vana hoone iseärasusi ette näha," sõnas Jõgisoo.

Vastavalt lepingule peab 25. augustiks olema ruumides ka sisustus, projekti lõpptähtaeg on aga 30. septembril - just selleks ajaks peavad olema viimasedki arved ja aktid üle antud EASile ja Innovele.

Projekti kogumaksumus koos sisustusega on 4,63 miljonit eurot, millest 3,37 miljonit saadi Euroopa Liidust, ülejäänu oli valla omafinantseering.

23. augustil kella 11-18 on kõigil huvilistel võimalus külastada vastvalminud Kose kultuurikeskust. Teile näitavad maja ja jagavad selgitusi valla vanem Vello Jõgisoo, ehitus nõunik Joe Tamme ja haldus juht Andres Lutsar.

_______________________________________________________________________________
ARVAMUS

Vello Jõgisoo
vallavanem

Tegemist on meie valla jaoks tõelise suurprojektiga - teisi nii suuri investeeringuid lähiaastatel ette pole näha. Küll on aga plaanis väiksemaid investeeringuid: taotleme Norra Euroopa Majanduspiirkonna mõisakoolide meetmetest raha Harmi põhikooli korda tegemiseks. ELi järgmisest rahastusperioodist loodame vahendeid saada Kose gümnaasiumi maja ning teiste valla haridusasutuste hoonete renoveerimiseks. Ees ootavad investeeringud ühisveevärg- ja kanalisatsiooni renoveerimisse ning soojamajandusse Ardus, Kose-Uuemõisas, Orus, Habajal jt. tiheasustusaladel. Ja loomulikult on tõsine valupunkt teede küsimus. Tõsiselt tuleb tegelda ettevõtluse meelitamisega valda loomaks uusi töökohti ja seeläbi suurendada ka valla eelarvet.