Uudistajaid ja ostjaid oli tänavu sedavõrd palju, et ligi 1200ruutmeetrine katusealune kippus kitsaks jääma.

Tootjaid oli Harjumaalt Peipsi ääreni ja Virumaalt Võrumaani: leiva- ja karaskiküpsetajaid, ürdikasvatajaid, suitsuliha- ja kalamüüjaid, veinitootjaid, moositegijaid ja mesinikke. 

Lugedes purkidelt ja pudelitelt etikette, pani üllatuma, kuivõrd leidlikud ollakse. Maasika-basiilikumoos, tšilli-sibulamarmelaad, küüslaugupulber loomadele, kuusekasvukomm, õuna-banaani nätsukomm, mündimaitselised kookospallid jne. 

Viljakohv ja kuivatatud kurk

Rapla maakonnas asuva Vana-Kõrtsi talu perenaine Maret Sikstus tunnistas, et selline telk ja sarnased laadad on parim paik maitsemeelte testimiseks.

Nende müügiletil püüdis pilku nostalgiahõnguline viljakohv, milles kokku segatud nisu ja sigur. "Seda tuleb keeta koos piimaga või piima-vee segus. Mulle meenutab tulemus kakaod, väga maitsev," kiitis Sikstus.

Lisaks sellele on nende talu eriala juurviljade kuivatamine, mõistagi erilistes kuivatites. Isegi värsket kurki on võimalik kuivatada.

 "Üks asi on see, et kuivatatud juurviljad maitseksid hästi. Teine asi see, et need sisaldaksid ka vajalikke toitaineid," ütleb ta.

Just Vanamõisa käsitöölaadaks valmistas Vana-Kõrtsi perenaine kodused šokolaadikommid, milles olulist rolli mängivad kuivatatud peet ja porgand.                 

Lääne-Virumaa firma L&H Kala OÜ üks omanikke ja juht Heitti Irval oli oma toodanguga Vanamõisas esimest korda. Ettevõtmisega alustati alles mullu. 

Hobi kaudu ärini

Aravuse Kala kaubamärgi all tegutseb kaks firmat. 

Üks on kalakasvandus Viru Salmo ja teine tööstusettevõte L&H Kala. 

Et Viru Salmol on oma forellikasvandus, ongi põhifookus sellel kalal, ent valmistatakse ka angersäga ja karpkala tooteid. "Meie juhtmõte on: tiigist tööstusesse," ütleb Irval.

Ei kasutata säilitusaineid, marinaad on ise nuputatud ja selles leidub muu hulgas agarit, allikavett, meresoola ja roosuhkrut.

"Olen ise kümmekond aastat tegutsenud kalanduses, hobi kaudu jõudsin ka ärisse. Hakkasin esmalt sõpradele erinevaid hõrgutisi pakkuma. Kui ettevõtlusplaanid tulid, tegime proovipartii ja nii see läkski," räägib Irval. 

Tema sõnul on kõige olulisem kvaliteetne tooraine. "Eks see raske ettevõtmine on. Siiamaani oleme peale maksnud, kõigil omanikel tuleb söök lauale muu tööga. Loodame, et äri kunagi ära ka tasuma hakkab," muigab ta. 

 Tartumaal Rebase külas asuva Kadastiku talu letti kaunistasid küüslauguvanikud. Peremees Andres Voore on küüslaugukasvatusega tegelenud 13 aastat, kuid omatoodeteni jõuti alles hiljuti.

Küüslauguusku talu

"Oleme küüslauguusku ja sellele keskendunud. Küüslauk on väga hea maitsetaim, tervislik ja suurepärase aroomiga," kiidab Voore. 

Ta avas müügiletil olnud küüslaugupulbri purgi ja palus nuusutada. Tal on õigus, eestimaise ja eheda küüslaugu aroom kõditab kõiki maitsemeeli ja paneb süljenäärmed tööle. 

Voore sõnul pakuvad nad erinevaid valmistooteid just seetõttu, et kokal oleks lihtsam toimetada ning ei peaks mugulaga liialt mässama.

Purkidel olevad sildid on näiteks: ulukilauk - täispauk küüslaugu, rohelise selleri ja koriandriga õlis sitkemat liha või puljongit ootamas, või maitselauk - maitsekas küüslauk saleda sellerivarre, tüümiani ja sortsu õliga liharoale või salatisse jne. 

Voore sõnul on ta tooted välja töötanud koos teadusasutustega, läbirääkimised turustamiseks on käimas kaubanduskettidega.

Isegi loomadele on ta mõelnud - laual seisis suur purk loomadele mõeldud küüslaugupulbrit. 

See paneb karva läikima, hoiab eemal puugid ja sääsed ning puhastab sisikonda. Mõned hobused pidid Voore sõnul seda peo pealt sööma, mõnele lisatakse toidu sisse. See kõlbab nii kabjalistele, sõralistele kui ka teistele kodu-
loomadele. 

Kitsede šedööver

Virumaa Voorse talu pererahvas pakkus mekkida aga kišööri. Tegu on mahedamaitselise ja kreemja, parajalt ürtidega maitsestatud dipikastmega. 

"Kitsede šedööver," selgitab peremees uudissõna. "Katsetasime seda mitu aastat, enne kui saime õige maitse kätte. See on tehtud kitsepiimast valmistatud kohupiimast ning nii tehnoloogia kui ka retsept on patenti-
misel. 

Peremees ei tahtnud aga öelda oma nime ja talugi nime tuli pikalt pinnida. "Iga jumala kord, kui meist kirjutatakse, on kontrollid kaelas," ütles ta. 

Kitsepiimateaduse võttis ta aga kokku nii: kitsepiimatoitudest läheb 90% inimesele ja 10% põllule, lehmapiimast aga 10% inimesele ja 90% põllule - inimese organism omandab kitsepiima oluliselt paremini.

Tamme talu ürdiaed pakkus muu hulgas vürtsmoose, näiteks maasikamoosi basiilikuga, ürdiaia tšatnit, tulist ampsu, sibulasärtsu ja tšilli-sibulamarmelaadi, aga ka ürdisoolasid.

Eriti pikk saba lookles aga telgis suitsuliha müügileti juures, millele oli kirjutatud "Tartumaa Uniküla Tuul FIE". 

"Ma ei saa teiega rääkida," ütles vurrkannina leti taga siia-sinna tiirutav peremees. "Mitte et ma ei taha, aga mul pole lihtsalt aega."