Martti: Mul on huvi selle töö vastu juba väiksest peale. Kui Võnnus vabatahtlik komando tekkis, oli see loomulik käik siia tulla.

Feliks: Mul on täpselt samuti huvi noorest east saadik. Sai võistlustel käidud ja sealt see pisik sisse tuli. Siia tulin aga seepärast, et nägin kuulutust, et vajatakse vabatahtlikke.

Milline vahe on, kas teha seda tööd vabatahtlikus korras või põhitööna?

Martti: Vahe on suur. Siin teen seda enda initsiatiivist ja käin valves millal endale sobib. See on minu huvi ja hobi.

Kuidas harilik valvevahetus välja näeb?

Martti: Kohalikud valvavad kodus ja valve on 24 tundi. Meie, kes me kaugemalt käime, oleme koha peal. Vahepeal teeme harjutusi ja oleme valmis välja sõitma.

Kas öösel magada saate?

Feliks: Saame ikka. Raadiojaam on kõrval, mis ajab kohe üles kui vaja ja oleme pidevalt kursis, mis maakonnas toimub.

Palju siiani reaalselt välja olete pidanud sõitma?

Feliks: Seni on tulnud vähe välja sõita, kuna piirkond oli kinnitama, ent nüüd on piirkond kinnitatud ja väljasõite hulga rohkem.

Martti: Nädalapäevad tagasi põles näiteks viljapõld ja paar ööd tagasi oli lausa kaks väljasõitu.

Milline teie piirkond on?

Martti: Ahja, Meeksi, Mehikoorma, Mäksa, Võnnu, Haaslava vald jäävad piirkonna sisse. Oleneb ka muidugi mitmenda astme väljasõit on. Kõige madalam on esimene aste, mis on näiteks prügikastipõleng või langenud puu teel.

Millist päästevarustus teil kasutada on?

Martti: Autost rääkides, siis on meil hetkel Gaz -66 tulekustutusauto. Septembris on aga oodata uut täisvarustuses Iveco tuletõrjeautot Saksamaalt, mis suurendab oluliselt meie võimalusi.

Kas vabatahtlike seas on ka naisi?

Martti: Üks naine hetkel on ametlikult tegev, kaas löömas on ka teisigi, näiteks mu enda elukaaslanegi. Kokku on meie MTÜ nimekirjas umbes nelikümmend inimest, kelleks aktiivseid liiikmeid 15-20 vahel. Uued inimesed on aga alati teretulnud.

Millised eeldused on vabatahtlikega liitumiseks?

Feliks: Huvi peab olema.

Martti: See on selline töö, et kui häirekellad käivad, siis sa lähed kellelegi appi. Seda tööd ei saa passiivselt teha. Enda huvi peal olema ja tervist peab olema.

Tihti valvevahetusi teete?

Feliks: Varem koguni neli korda kuus, nüüd natuke vähem. Võib-olla kaks korda kuus.

Kas valves käimine kodust elu ei sega?

Mõlemad ühest suust: Kodused peavad aru saama.

Martti: Kodused saavad aru ja probleeme pole.

Millega veel tegelete peale tule kustutamise?

Martti: Ise käisime koolitusel ja koolitame. Veeohutuskoolitusel käisime Värskas, Läänistes andsime lastelaagris oma teadmisi edasi. Tähtis külg selles töös on ennetustöö noortega.

Mil määral mõjutab teie tegevus Haaslava valla elanike turvatunnet?

Martti: Kindlasti saavad Haaslava elanikud end turvalisemalt tunda.

Feliks: Kui me veel selle teise auto saame, läheb turvatunne kindlasti veel suuremaks.

Martti: Śellest sõltub palju, mis võimekus sündmuskohale on. Uue masinaga jõuame kiiremini kohale ja vett on autos rohkem. Tulekahju puhul on iga sekund oluline ja mida rutem kohale jõuame, seda kindlam on, et suudame inimesi aidata.

Kes teie tegevust rahastab?

Feliks: Päästeamet toetab, vallad toetavad ning riigi poolt on ka iga väljasõidu jaoks kindel summa ette nähtud. Toetustest üldiselt tegutseme.

Mis saab Võnnu vabatahtlikust päästekomandost edasi?

Martti: Peab jääma alles. Vaevalt, et riiklik tagasi tuleb, kuid vabatahtliku komando puhul peab initsiatiiv tulema inimestelt endalt. Vägisi ei saa neid luua, sest pole initsiatiivi, pole tehnikat.

Kas siin vabatahtlikuks käimine täiendab teie igapäevast tööd või annab just vaheldust.

Feliks: Pigem annab ta vaheldust.

Martti: Minu puhul ta täidabki selle soovi ära, et selle valdkonnaga saan tegelda. Saan siin teha seda, mis mulle meeldib, teisalt saan oma tegevusega midagi teistele pakkuda. Eks ta võtab palju aega ära, kuid kui hästi planeerida, jõuab veel teiste hobidegagi tegelda.

Kas priitahtlikel pritsumeestel on ka seltsielu?

Feliks: Praegu oleme veel vähe tegutsenud, alates aprillist, aga igal aastal on vabariiklikud priitahtlike kokkutulekud ja kutsevõistlused.

Võnnu riiklik päästekomando suleti mais 2012, vabatahtlikud alustasid aprillis 2013. Kõik tahet täis inimesed on oodatud liituma. Rohkem infot Facebookist.