Lisaks mahla pressimisele, tervislike õunatoodete söömisele- joomisele ja õunte ja õunaistikute ostmisele-müümisele toimuvad sel aastal ka Eesti meistrivõistlused õunagrillimises.
Esimeses võistlusvoorus ehk Halika õunatalu voorus grillitakse korraldaja poolt antavat kindlat õunasorti "Sügisjoonik" tervikõunana. 2012. aastal oli esimese võistlusvooru õunaks Halika Õunatalu "Lobo". Lubatud on õuna koorimine, maitsestamine, sh ka süstimise meetodil. Kohtunikud hindavad selle vooru võistlustöid pimehindamise meetodil.

Teises võistlusvoorus ehk Ubinapäeva fantaasiavoorus grillitakse fantaasiarooga, mille kohustuslikuks komponendiks on õun võistkonna vabal valikul.
Fantaasiaroa muud komponendid on samuti võistkonna vabal valikul. Kohtunikud hindavad selle vooru võistlustöid avaliku hindamisena võistkondade platsidel. Fantaasiavoorus atraktiivseima esitluse teinud võistkond pälvib esitluse eripreemia.
Võistlusel kasutatakse küpsetusaparaadina võistkonna valikul kas söe- või gaasigrilli. Võistluse maitseainepartner Meira annab võistluse alguses igale võistkonnale Meira maitseainekoti, mis sisaldab häid maitsestamistooteid. Võistlustööde maitsestamisel on lubatud kasutada maitseaineid, marinaade, mop-kastmeid jmt maitsetooteid võistkonna vabal valikul.

Registreerida saab kuni 10 võistkonda, osalejate arv ei ole piiratud. Täpsem info aadressilt rannarahvamuuseum.ee.
Siinkohal ka üleskutse kõikidele õunainimestele - olete oodatud oma toodangut müüma meie taluturul. Sel päeval läheb kaubaks kõik, mis seotud õuntega. Andke palun oma tulekust teada meie taluturu perenaisele Helenile (tel 5620 1417, helen@rannarahvamuuseum.ee).
Kõige maitsvamad õunapirukad küpsetavad toidublogijad oma Blogipuhveti õunakoogikohvikus.
Võistelda saab ka parima õunakoogi, õunahoidise ja soolase õunatoidu valmistamisega. Kuu on aega Ubinapäevaks valmistuda.