Alates 1. septembrist on muutunud Põlva valla suurima haridusasutuse nimi, mis on Mammaste Lasteaed ja Kool. Alates 2013/2014. õppeaastast alustavad koolimajas õppetööd ka viiendad klassid, sest 27.06.2013. a. haridusja teadusministri käskkirjaga nr 305 on välja antud koolitusluba, mis lubab Põlva Vallavalitsuse hallataval haridusasutusel Mammaste Lasteaial ja Koolil õppetööd korraldada lasteaias ja põhikooli I ja II kooliastmes.

Muudatused uuest õppeaastast. Mammaste Lasteaia ja Kooli uus direktor on Kalle Jürgenson, kes sõnas, et üheks kandideerimise põhjuseks sai asutuse hea aura, sest kui mujal ümberringi toimub lastearvu vähenemine, siis selles haridusasutuses on aasta-aastalt toimunud lastearvu suurenemine. Koolijuhiga pikem intervjuu on järgmises valla lehes. Seoses uute rühmade ja klassikomplektide avamisega on konkursi korras tööle võetud uued õpetajad lasteaia sõimerühmadesse.

Kakukese rühma meeskond jätkab samas koosseisus: Riina Leesalu, Heli Kalk, Piret Zirna; keskmises sõimerühmas nimega - Tibud töötavad: Mari-Liis Kasak; Jaanika Jalas ja Lea Elias; nooremas sõimerühmas nimega Kiisud töötavad: Maris Mägi, Petra Polli ja Roosmarii Hilkaja. Lasteaia liikumisõpetaja on Margit Mathiesen ja sõimerühmade muusika- ja liikumisõpetajana alustab Heli Luts. Pipi rühma õpetaja on Tiina Tomingas (tuli lapsehoolduspuhkuselt).

Mammaste Kooli uued õpetajad: Ia Marely Kasemets, Ib Marju Lepasson ja Ic Katrin Valdma, 5b klassijuhataja Maarika Asi - Lang, eesti keele õpetaja, Merje Ootsing kodundus- ja käsitöö, Kersti Matson muusika, Voldemar Ansi tehnoloogia, Margit Mathiesen tüdrukute kehaline kasvatus.

Mammaste Lasteaias ja Koolis alustab 1. septembril õppetööd lasteaias 206 last ja koolis 234 õpilast.
_________________________________________________________________________

Põlva külje all Mammastes alustasid lapsed kooliaastat Eesti ilmselt ühes uhkemas koolimajas - spetsiaalselt nüüdisaegseks algkooliks projekteeritud hoones. Muljetavaldav on ka kooli juurde kuuluv spordi- ja mänguplats.

1. septembril kooliteed alustanud laste arv on märkimisväärne. Suure hulga soovijate tõttu tuli avada planeeritud kahe asemel kolm paralleeli.

"Esimeses klassis on 65 õpilast. Kõrvale ei jäänud kedagi, me võtsime kõik vastu," kinnitas Mammaste lasteaia ja kooli direktor Kalle Jürgenson.

Riigikogu kultuurikomisjoni esimees Urmas Klaas avaldas soovi, et senine õhinaga õpe jätkuks. "Mammaste Lasteaed ja Kool on hea näide selle kohta, kuidas koolimaja on ehitatud sisule vastavaks. Kadestan uut direktorit, sest enamik koolijuhte peab pidevalt ehitama ja remontima - tema aga saab end pühendada vaid sellele, et lapsed saaksid siin õhinaga õppida," sõnas Klaas.

Põlvamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Raul Kudre tervituskõnes oli mõningat positiivset kadedust. "Iga omavalitsus Põlvamaal unistab, et selline uhke ja uus kool-lasteaed asuks nende piirkonnas, ent see hoone asub täna just õiges kohas," rõhutas Kudre, kes kinkis koolile ja lasteaiale Eesti riigilipu.

Linnapea Georg Pelisaar vahendas haridus- ja teadusministeeriumi asekantsleri hiljutist hinnangut, mille kohaselt on Euroopa Liidu piirile kerkinud kõige kaasaegsem koolihoone. Lisaks avaldas Pelisaar lootust, et ületatakse vastuolud ja saadakse ükskord valmis ka uhke gümnaasiumiga, et Põlva saaks taas muutuda üheks Eesti tugevamaks hariduskantsiks.

Mammaste kooli esimese direktori, praegu Tilsi Lasteaeda Muumiorg juhtiva Anne Pugasti meenutusel avati 21 aastat tagasi vana lasteaia majas kooli uksed 40 õpilasele. "Nüüd on siin lausa mammutkool, kus on üle 200 õpilase," imestas ta. Kokku alustas Mammastes tänasest taas kooliteed 234 õpilast, lisaks käib seal 206 lasteaialast.