Mis on kõige olulisem komisjoni töös?

Ehitus- ja planeerimiskomisjon on üks vallavolikogu kuuest komisjonist. Vallavolikogu 26.11. 2009 otsusega määratleti komisjoni tegevusvaldkond ja kinnitati koosseis.

Komisjoni liikmeskond on suur, kokku 11 inimest, kellest seitse on volikogu liikmed, kaks on vallavalitsusest ja kaks on ettevõtjad. Komisjoni esimees on Aadu Kana ja asetäitja Sulev Roos. Töö toimib vastavalt kinnitatud reglemendile.

1. oktoobril 2012 kehtima hakanud Harku valla ehitusmäärus näeb ette, et kõik detailplaneeringu menetlust puudutavad otsused on volikogu pädevuses ja sellest tingitult on vallavalitsusel tööd oluliselt lisandunud. Komisjoni protokollitud otsused on üleval valla kodulehel. Komisjon vaatab üle kõik vallavalitsuse poolt ettevalmistatud eelnõud ja teeb volikogule soovitusliku otsuse, mis enamasti ka volikogu poolt kinnituse leiab. Samas on ette tulnud olukordi, kus arutelu järgselt vallavalitsus eelnõu tagasi võtab ja täiendab seda vastavalt komisjoni liikmete poolt tehtud ettepanekutele.

Täna kehtiv ja seadustega kooskõlas olev valla ehitusmäärus määratleb võimalikud otsused. Samas tuleb järgida valla kehtivat ja ka vastuvõetud uut kehtestamiseelset üldplaneeringut.

Valdkonna küsimusi tuleb käsitleda järjepidevalt: üldplaneering, teemaplaneering, detailplaneering, projekteerimine, ehitamine ja ehitusjärelevalve.

Arutlusel on keskkonnamõjude hindamise vajalikkus, arendaja ja valla vahelised eellepingud sotsiaalse -ja tehnilise taristu kompensatsiooni või tasude osas jne.

Komisjonis on olnud arutlusel ka kantide osa-üldplaneeringute kava, valla elamupiirkondade ühisveevarustuse ja -kanalisatsiooni arendamise kavad eurodirektiive jälgides, põhjaveemaardlate vee erikasutus ja põhjaveevarud, EL Ühtekuuluvusfondi veemajandus- projekti areng ja ka teede ning logistika probleemid.

Oluline komisjoni töös on jõuda üksmeelsete otsusteni, seda enam, et kolmandik volikogu liikmetest on ka komisjonis esindatud.

Millised on lähituleviku olulisemad väljakutsed valla arengu seisukohast ehitusja planeerimisvaldkonnas?

Oluline on uuele valla üldplaneeringule esitatud vaietele kiire seisukoha andmine Harju maavanema poolt ja selle kehtestamine volikogus.

Vee probleemide lõplik kaardistamine ja võimalike kokkulepete saavutamine Tallinnaga, et lahendada Tabasalu piirkonna tuleviku veevajadused.

Oluline on lõplikult lahendada Tabasalu keskosa detailplaneeringu kehtestamine etappide kaupa, kaasates ka Uus-Ranna ja Lõuna- Ranna elamupiirkonda. Viivitusteta tuleb alustada Muraste põhikooli ehitusega, lisaks Tilgu sadama detailplaneeringu kehtestamine ja sadama väljaarendamine, investori-operaatorite leidmine Tabasalu staadioni, tennishalli ja jäähalli ehitamiseks. Lõplikku otsust ootame Sisekaitseakadeemia osas riigilt, kas laienetakse meie valda või mujale. Vastavatud Vääna-Jõesuu kooli staadion ja mänguväljakud ootavad korrastamist. Ees ootab valla teede teemaplaneeringu koostamine. Tööd on ees veel palju ja kõike ei jõua siin üles lugeda.

Kas on midagi, mis jäi tegemata?

Hea koostöö on välja kujunenud vallavalitsuse planeerimis- ja ehitusosakonnaga, kelle spetsialistid tutvustavad komisjonis vallavalitsusest volikogusse suunatud eelnõusid.

Komisjon on kohtunud ja kuulanud osakonna spetsialiste oma koosolekutel, kus nad on tutvustanud oma tegevusvaldkonnas toimuvat. Kripeldama jääb asjaolu, et mõned komisjoni liikmed, tänases opositsioonis olevate erakondade esindajad, üritavad, kui vähegi võimalik, olla vastu vallavalitsuse algatustele. Kurvaks teeb, et mõni komisjoni liige ei ole praktiliselt kordagi austanud teisi oma kohalolekuga.

Kui ei osaleta ja ei teavitata puudumisest õigeaegselt, siis segab see oluliselt töö planeerimist. Edaspidiseks mõtlemiseks: kui ei ole aega, siis võiks loobuda komisjoni töös osalemast ja anda võimalus teisele. Mitme vallale olulise planeeringu menetlus on pooleli, kuid loodame need lähiajal kehtestada. Loodame saada sellel kuul maavanema seisukoha Harku valla üldplaneeringule ning seega viia lõpule 10 aastat kestnud tööprotsessi sama volikogu koosseisuga, kes selle kehtestamiseks vastu võttis. Loodame peagi jõuda ka Tabasalu keskuse mastipoolse osa detailplaneeringu kehtestamiseni. Sellele esitati mitmeid vastuväiteid volikogu opositsiooniliikmete poolt, eesmärgiga lükata lahendused edasi kaugesse tulevikku lootuses, et ehk saan võimule ja siis saan need enda kontole kanda. See teeb kurvaks, aga võin täie vastutustundega tõdeda, et vald on nelja aastaga arenenud õiges suunas ja sellelt kohalt on hea jätkata.