Kas ollakse graafikus, olete tööde kvaliteediga rahul?

Minu teada mingit kindlat graafikut paika pandud ei ole. Kõik kooskõlastamised ja muud seadusega ette nähtud protseduurid nõuavad oma aja.

Eesmärk oli suvega ehitada valmis suusanõlv ja panna õhukaablid maasse. See eesmärk on koostöös Imatra Elekter ASi ja Viimsi Vallavalitsusega täidetud. Kogu projekti jooksul on arendatud koostööd üle kümne osapoolega alates maaomanikest, Viimsi Vallavalitsusest, Imatra Elektrist, erinevatest ametitest jne. Saavutatud on kõikide osapoolte koostöövalmidus ühise eesmärgi nimel. Tore, et Viimsi vald eesotsas vallavanem Haldo Oravasega on olnud aktiivne projekti arendaja ja edasiliikumist toetanud. Kvaliteet on parim, mida olen oma objektidel siiamaani kohanud. Sellise meeskonnaga võiks ehitada ükskõik kus ja ükskõik mida.

Mis on tehtud ja millised tööd on veel ees?

Suusanõlva pinnase planeering on tehtud ja minu teada ka muruseemnega üle külvatud. Nüüd tuleb mäele rahu anda nii kauaks, kuni rohi tärkab. See on üks kolmest planeeritavast nõlvast. Nõlvade kujundamise mahu poolest on see kindlasti kõige töömahukam.

Kogu projektist tervikuna on seega tehtud vast ca 10%. Järgmisena seisab ees lumetegemise vee leidmine ja kogumine ning tiigi rajamisega paralleelselt ka ülejäänud nõlvade ehitamine, sest tiigist väljakaevatav maa sobib hästi suusakooli nõlva ja snowtubingu nõlva planeerimiseks. Samal ajal oleks otstarbekas teha ka parkla ja elektriprojekti kaevetööd.

Elektriprojekt hõlmab lisaks talvekeskusele ka suviste ürituste ja kontsertide korraldamist.

Juba ongi selle keskuse vastu huvi tundnud tuuride ja kontsertide korraldajad. See aga seab heli ja pilditehnika jaoks omad nõudmised.

Pärast neid töid peaks hakkama pilt juba sellist ilmet võtma, nagu kevadel sai demofilmis "Viimsi lumepark" vallarahvale esitletud.

Kas see nõlv sobib ka täiskasvanutele?

See sobib kõigile. Enne kõike on see aga mõeldud kohalikule kogukonnale tervisespordi eesmärgil ja eriti suur tähelepanu on erinevate talialade algõppel. Oleme arutanud ka võimalust lülitada mäesuusa ja lumelaua algõpe kolmanda veerandi kehalise kasvatuse tundide programmi Viimsi valla koolides. Alustatud on treenerite ja instruktoritega läbi rääkimisest nii Skandinaavias kui ka ida pool, et tagada parim võimalik teenindamise tase.

Millist varustust vajab see, kes suusamäele läheb?

Mäesuusakeskustes üldkasutatavat varustust. Kui keegi tuleb esimest korda, siis on selleks personal, kes soovitab ja aitab õige varustuse leida.

Millises vanuses lastele see suusanõlv sõitmiseks sobib?

Igas vanuses. See keskus on nii disainitud.

Ütlesite ühes varasemas intervjuus, et kohe, kui laps hakkab kõndima, võib teda suusamäele viia. Aga millisest vanusest alates on lapsele vaja varustus saada?

Kui on aru saada, et see ala tõesti lapsele meeldib ja tal on kindel soov iga nädal mäel käia, siis oleks õige kindlasti juba oma varustus muretseda. See ei ole lihtne protseduur ja ka selles asjas tasub meie kogenud instruktorite nõuandeid kuulata.

Kuidas last õpetada alla sõitma?

AINULT kogenud õpetaja juhendamisel. Reegel on selline: "iga laps ja ka täiskasvanu peab õppima suusatama nii, et tagumik lund ei puutuks!" Selle järgi saab hinnata õpetaja professionaalsust. Sai lumiseks - raha tagasi!

Mida teha siis, kui laps kardab alla sõitu?

Reeglina on sellele eelnenud midagi, mida vanemad varjavad... iseõppimine ja selle käigus saadud trauma, mis on lapsel negatiivsena mälus pikka aega. Sellest ülesaamine võtab ka kogenud õpetajal kordades rohkem aega kui tavaliselt.

Kas on ka mõni oht, millest peaks kõnelema?

Nagu igas keskkonnas, nii ka suusamäel on omad kirjutatud ja kirjutamata reeglid. Taas on selle jaoks personal, kes neid esimestest sammudest selgitab. Ma loodan, et sellega saab METSIK suusatamine meie riigis igaveseks otsa.

Näiteks kuidas alla sõites pidama saada?

See on üks esimesi teemasid, mida instruktoritega koos õpitakse. Põhimõte on ikka sama nagu meie igapäevaelus ja liikluseski - täidad kõike õpitut, ja suure tõenäosusega ei juhtu sinuga kunagi midagi. Milline oleks olukord meie teedel ja tänavatel, kui igaüks teeks, mis pähe tuleb?

Võib-olla lisate veel midagi laskumisnõlva kohta.

Plaanide kohaselt peaks sellest tulema kogu Euroopas üks innovaatilisemaid ja ohutumaid keskusi nii oma tehnilise lahenduse, disaini kui ka personali poolest. Kohalikule kogukonnale tähendab see niigi hea elukeskkonna hüppelist paranemist. Tegusatele inimestele, kes selles piirkonnas elavad, tuuakse kõik koju kätte ja tundide pikkused autosõidud jäävad ajalukku