Altmäe rääkis, et igal aastal kutsutakse presidendi vastuvõtule üle 80 laureaadi. 16 aastaga on konkursi eestvedajatel kujunenud hea ettekujutus sellest, mis Eestis kodukaunistamisel tehakse. Kuna maailmas toimuvad energia vallas suured muutused, siis on Altmäe sõnul ka sellel konkursil arenguvõimalused, näiteks võiks lisada kategooria energiasäästlikud või energiatõhusad kaunid kodud. Altmäe arvas, et Viimsi vallal on võimekust areneda sel alal lausa näidisvallaks.

Eesti Kommunaalmajanduse Ühingust olid konkursi lõpetamisele tulnud ühingu esimees Ain Valdmann ja Ain Järve. 12 aastat tagasi loodud ühingu üks alusepanijaid oli ka Viimsi vald. "Koostöö on läinud ülivõrdes," ütles Valdmann. Igal aastal on ühing hinnanud üle Eesti parimaid kommunaalmajanduse objekte. Tänavu tunnustati teiste seas Viimsis Lille põiki jalgrattatee ehitamist. "Et õpiksime liiklema ka ilma autota. Säästlikkus on oluline," rõhutas Valdmann. Ta kiitis ka Viimsi valda koos Tallinnaga ühise rannatee ehitamise eest ning kitsi polnud ta kiitma valla "kommunaltšikuid".

Ka abivallavanem Endel Lepik lausu kiidusõnu oma alluvate, valla kommunaalameti kohta. "Minu nelja aasta töö kommunaalvaldkonnas on olnud aeg, kus on olnud palju õppida ja kogemusi jagada," sõnas Lepik.

Et Lille põik on kujundatud kauni haljastusega lausa lilletänavaks, selle eest tänati Ellen Sinilille. Kauni kodu konkursi üks võite läks samale tänavale, Lille põik 6 paarismajale, kus elanikeks perekonnad Sinilill ja Ole. Leppneeme külas pälvis tunnustuse perekond Kuprjanovi looduslähedane kaunis koduaed, mis koosneb kahest krundist, kus üks osa on tarbeaed ja teine ehe mets. Haabneeme alevikust võitis tänavuse konkursi ja Viimsi kauneima kodu tiitli Ülle Milki ja Andrus Kontaveiti koduaed. Viimsi kauneima asutuse tiitli sai OÜ Tsunftijänes. 

Tsunftijänesel on Viimsi kauneim asutus

Tiina ja Mati Raal, kes 1993. a tõeliste tsunftijäneste kombel Tallinnast raekoja platsilt oma mööbli restaureerimise firmaga Viimsisse asusid, on Laidoneri mõisa hobusetalli ja tõllakuuri restaureerinud ning oma firmale, antiigipoele ja kodule seal kenad ruumid rajanud.

"Sellel majal on hea aura, tunnen ennast seal hästi," ütles Tiina Raal. Mati Raali sõnul on abikaasa see aednik, kes hoone ümbruse nii kenaks on teinud, et valla tunnustust vääris.

Žürii üks liikmeid, Anne Vahemäe rääkis, et žüriile hakkas silma tarbeaedade rajamine ja looduslähedus. "Enam ei domineeri aiakujundaja töö," sõnas Vahemäe. Lille põik vääris tema sõnul tunnustust selle eest, et see oli esimene kogukonnatööna valminud kaunis objekt.

Tänukirjad jagatud, kuulutas vallavanem Haldo Oravas samas muuseumis avatuks uue näituse. Fotograaf Kristjan Rosin pildistas juulikuus kõiki 15 aasta jooksul valla kauni kodu konkursil võitjaks tunnistatud koduaedu. Kaks kuud kulus seejärel fotode töötlemisele ja nüüd on muuseumis näitus, kus kõigil on võimalik näha, millised on meie valla kaunid kodud. Näitus jääb avatuks novembri keskpaigani. 

Lille põik – elanike algatusel loodud tänavahaljastus

_____________________________________________________________________________

KOMMENTAAR

Kommunaalameti juhataja Alar Mik: Kommunaalamet on alati öelnud, et teemaale ei tohi istutada puid ja põõsaid, paigutada kive jmt. Nüüd aga saab üks selline teemaal paiknev haljastus tunnustuse osaliseks. Miks see nii on?

Oleme kommunaalametis alati öelnud, et teemaale ei tohi panna liiklust ja teehoidu segavaid elemente - olgu need kivid või istikud vm rajatised. Seda ei tohi teha. Küll aga pooldab vallavalitsus igal sammul ilu ja roheluse teket - kas oma aeda või teemaa haljakule, kui see piisavalt avar on. Enamik Viimsi teemaadest on niivõrd kitsad, et sinna lihtsalt ei saa haljastust rajada. Lille põigi teemaa on aga piisavalt lai, et sinna rajada kiviktaimla ja madalhaljastus. Töö on tehtud kohalike elanike ja kommunaalameti koostööna. Arvestatud on teehoiutööde, liiklejate ja teemaa suurusega - nii tekkiski tee ehitajate, kommunaalameti ja kohalike elanike ühise töö tulemusena Viimsi üks kaunimaid tänavaid. Selline initsiatiiv - rajada peenar ning seda pidevalt hooldada ja korrastada - on igati tervitatav, kui seda tehakse koostöös tee omanikuga.
_________________________________

Konkursi "Kaunis kodu 2013" võitjad

LEPPNEEME KÜLA
Perekond Kuprjanov, Puisniidu tee 4 - looduslähedane kaunis kodu

HAABNEEME ALEVIK
Ellen Sinilill, Lille põik 6/1 - Viimsi kauneim paarismaja
Kaupo Ole, Lille põik 6/2 - Viimsi kauneim paarismaja

HAABNEEME ALEVIK
Ülle Milk ja Andrus Kontaveit, Vardi tee 1 - Viimsi kauneim kodu

VIIMSI ALEVIK
OÜ Tsunftijänes, Tiina ja Mati Raal, Mõisa tee 2 - Viimsi kauneim asutus