,,Alevi 2013. a eelarve on 2,7 miljonit eurot. Mida suurem on ettevõtjate poolt töötajatele makstav töötasu, seda suurem on kohaliku omavalitsuse tulubaas, sest 11,57% brutotulust laekub KOV eelarvesse. Tänavu on alevist lahkunud 50 inimest, neist 17 välismaale. Kõik see kajastub ka alevi eelarves,"rääkis Sonts.

Töötukassa esindaja Kristjan Rähn tutvustas ettevõtjatele nende poolt pakutavaid võimalusi ja soodustusi töötajate leidmiseks.

Päeva peaesinejaks oli SEB Panga majandusanalüütik Ruta Arumäe.

,,Majanduskasvu numbreid vaadates tundub, et olukord polegi väga hull. Kuna valitsused on end lõhki laenanud, on keskpangad appi tulnud intressimäärade alandamisega. Tulevikus läheb raha hind pankadele kallimaks, seega ka laenajatele kallimaks," prognoosis Arumäe.

,,Eksportturgudel oodatakse paranemist. Eesti järgmise kümnendi kasv saab olema aeglasem. Eesti oli odav tootmismaa, kuid nii odav ei saa see enam olema, oluliseks saabki tööturul toimuv. Sektoriti on olukord erinev. Palgasurve, pluss tööjõu vähenemine - sellega peab tulevikus arvestama." Vastuseks Priit Enoki küsimusele, kuidas saab KOV ettevõtjaid abistada, vastas Arumäe, et tegelikult on KOV väga suur roll. Inimestele on vaja kaasaegset elukeskkonda ja tasuvat tööd. ,,Vändra on olnud Eesti kaardil arvestatav paik.

Siit on pärit Sulev Mäeltsamees, Volli Kalm, Rein Taaramäe, Tanel Kangert, ka Ruta Arumäe...," alustas oma küsimust Vello Kutsar selle kohta, kuidas alev suudaks säilitada oma ajaloolise staatuse. ,,Selles ongi point, et neid enam siin ei ole. Inimesi peab hoidma kohapeal."

Tänavu parimaks alevi ettevõtteks tunnistatud OÜ Nugise Kaubandust esitles ettevõtte looja ja perefirma üks omanikest Rein Nugis (loe lk1).

Kaks aastat tagasi sama tiitliga pärjatud OÜ Valley tegevjuht ja omanik Aadu Juhkentaal rääkis oma ettekandes, et viimase viie aasta tulemuste põhjal võib ettevõtet iseloomustada sõnaga - stabiilne. Praegu töötab Valleys 64 inimest, neist 44% alevist, 26% vallast ja 30% mujalt. Eestis on firmal 7 poodi.

,,Meie klient on sisekujundaja. On see siis hotell Viinis, Hamburgis, Pariisis, pole vahet. Meie ootame. Ja tullakse," rääkis Juhkentaal. Eestisse on sel aastal toodetud 2%, esimesel kohal on Rootsi, teisel Itaalia, kolmandal Soome ja neljandal Belgia. ,,Meie uhkuseks on Kadrioru lossi trepi- ja koridorivaip, presidendisviit Kempinski hotellis Hamburgis. Viimane projekt on Veneetsias Correri muuseumis." Esitlust ilmestas film ühe vaiba sünnist Valleys - ideest pakkimiseni.

Järgmise aasta eesmärgiks on Juhkentaali sõnul töötada välja kollektsioon, kus materjaliks on hinnaline viskoos, ja siseneda eksklusiivsetesse vaibamüügi poekettidesse.

MS Balti Trafo juhataja Jaanus Luberg meenutas, et viimasest esitlusest samale auditooriumile on möödunud neli aastat. Ettevõtte esimestest sammudest, kus kahele töötajale oli 16m² tööruumi, on tänaseks arenenud atraktiivsete tootmishoonetega (3700m²) kompleks 25 000 m² suurusel territooriumil. Lubergi sõnul on 150 inimesele tööd andev ettevõte viimased kolm aastat olnud käibega stabiilses faasis.

MS Balti Trafo OÜ on peamiselt Saksa kapitalil põhinev tootmisettevõte, mille tegevusvaldkonnaks on väiketransformaatorite ja induktiivkomponentide tootmine. Põhiline rõhuasetus on seatud klientide erilahendusi nõudvate toodete väljatöötamisele ja tootmisele. Ettevõttes valmistatavate toodete kasutusvaldkond on lai, neid rakendatakse erinevates tele-kommunikatsiooniseadmetes, majapidamisseadmetes, tööstuselektroonikas ja tööstusautomaatikas, erinevates mõõteseadmetes, meditsiinilistes seadmetes, autotööstuses, masinaehituses ning paljudes muudes valdkondades.

Kogu oma tegutsemisaja vältel on ettevõte enamuse oma toodangust realiseerinud väljaspool Eestit, eksport moodustab 90% müügikäibest. Toodetakse põhiliselt Lääne- Euroopasse ja Skandinaaviamaadesse.

MS Balti Trafo on juriidiliselt iseseisev Eesti ettevõte, kuid teeb tihedat koostööd Saksa partnerettevõtete Manfred Schmelzer GmbH, Team Magnetics GmbH, India partnerettevõtte M.S Transformers India Pvt Ltd ja Tuneesias asuva tehase SIMO Tunisie SARL-ga.

,,Arumäe sõnul on meil Eestis töötajate efektiivsus palju väiksem. Teil on tehas Saksamaal, kas seal töötavad inimesed kiiremini, efektiivsemalt?" küsis Kalle Tammai.

,,MS Balti Trafo OÜ-s on käive 36000€ inimese kohta. Paljudes firmades on see näitaja kõrgem, mis tähendab, et nad teevad kallimaid tooteid, kasutavad kallimaid materjale, tegelevad rohkem vahendamisega vms. Tegelikult tunneme oma töötajate üle uhkust. Töö sooritus on meil palju tõhusam kui Saksamaal."