Rahvamaja on koht, kus saab endale meelepärast kultuurhobi harrastada, tegeleda elukestva õppega. Rahvamaja on koht, kust on alguse saanud mitmete kuulsate ja professionaalsete kultuuritegelaste karjäär. Projekti "24 tundi Eestimaa Rahvamajas" eesmärk oligi tutvustada ja näidata, millega rahvamajades tegeletakse, väärtustada rahvamajades toimetavate inimeste tegevust ning elavdada paikkondade kultuurielu.

Rannu Rahvamajas toimus projekti raames tulekuju valmistamise meistriklass, mida juhendas skulptor Eva-Leena Mikson. Eva-Leena on lõpetanud Tartu Kunstiakadeemia ja oma lõputöö tegi ta just tuleskulptuuri teemal. Kujuks sai valitud paat. Miks? Tartumaa asub Peipsi ja Võrtsjärve vahel. Ühest järvest teiseni saab liikuda veeteed pidi. Kuna Tartumaa Rahvamajad 24 alustas oma päeva Peipsi ääres ja päev veeres öösse Võrtsjärve äärde, siis saigi põletatavaks kujuks paat. Paat ujus Rannu paisjärvel, et olla rahvale lähemal.

Paat-tulekuju ehitamiseks kulus kaks päeva. Esimesel päeval osalesid töötoas Tartu Töötukassa tööharjutuskursustel osalejad  Illar Siilbek, Tõnu Inselberg, Liina Saluste, Svetlana Kovalevskaja, Liivika Mäekuusk, Helgi Talviste, Jelena Udaltsova, Leelo Aer  ning nende juhendajad,  Maive Karu ja Piret Kukk. Teisel päeval tulid appi Sirje Tull, Vaike Pullinen, Kalmer Mägi, Peeter Mikson, mõlemal päeval lõid käed külge Evar Karu, Rein Reichmann, Johannes Maala, Vladimir Leontjev ning rahvamaja kultuuritöötajad oma perega. Aga lisaks tegusatele inimestele on vaja ka materjali, millest teha. Projekti toetas Eesti Kultuurkapitali Tartumaa Ekspertgrupp. Puidumaterjaliga toetas Puukoja OÜ, parve ehitamiseks vajaliku materjali andis Rannu Juustutööstus, tulekuju mähkimiseks põhu tõi OÜ Rannu Mõis. Parve vettelükkamise ja kuju parve peale tõstmise tegi ära Melior-M. Tulekirja jaoks vajalik aiavõrk leidus rahvamaja juhataja tagavarades. Tähtede moodustamiseks oli tarvis riideräbalad puntideks köita ja võrgu külge traatida. Sellele tööle tuli appi Helen Pullinen. Kaltsu põletamiseks tõi Jaana Alekõrs. Pühapäeval korjas jäänused järve pealt kokku Veljo Volke, appi tuli veel Liia Leontjeva. Seega oli päris suur ja tõsine ühistöö ette võetud. Suur tänu kõigile, kes aitasid, toetasid ja osa võtsid!

Aga sellel ajal, kui õues vihmaga võidu tulekuju ehitati, oli maja avatud raamatukogu külastajatele ning vaibakudumishuvilistele. Siinkohal tänusõnad Viivele ja tegusatele naisseltsi naistele! Õhtul oli avatud käsitöönäitus, kus sai näha Rannu naiste käsitööd, muuhulgas ka Rannu Kultuuri- ja Haridusseltsi korraldatud rahvariiete õmblemise õpitoas valmistatud pluuse, kampsuneid ja pikk-kuubi. Õhtul sai peetud hooaja avapidu. Üles astusid rahvamajas tegutsev segarühm Kolumats ja külateater Emu, ning RN Tantsustuudio, kus osalevad ka meie valla noored tantsijad.

Õhtu lõppes Tuleetendusega. Parv koos põleva paadiga sõudis järvele ja süttis tulekiri. Lähte Gümnaasiumi meediaklass püüdis toimunu filmile. Küllap saame ühel päeval jäädvustuse meiegi ning siis saavad Tuleetendusest osa ka need, kellel sellel päeval ei olnud võimalik kohal olla.

On kuulda arutelusid, et ehk muutub projekt „Rahvamaja 24 tundi" traditsiooniks. On tore, et esimese korra kogemus on nüüd käes ja on mõtteid ning ideid, mida ja kuidas järgmisel korral teha nii või teisiti. Ja nagu me Kultuurikärajatel arutasime, siis kõige paremad on need ideed, mis tulevad oma valla inimestelt ja ikka sooviga oma elu huvitavamaks teha!

Soovin armsale lehelugejale rõõmsat jõuluootust ja ikka uute kohtumisteni Rannu Rahvamajas.