„Külmaga need liikumised ning ühtlasi torudele mõjuvad jõud suurenevad,“ hoiatas Tarkmees. „Kõige haavatavamad on vanad malmtorud, kuid ega see tänapäevane plasttorugi lõpmatult survele vastu panna suuda.“ Tänavatorude lõhkemisest tuleb viivitamatult oma vee-ettevõtte avariitelefonil teada anda.

„Kõige kindlamaid viise õnnetuste ennetamiseks on kaameravaatlusega torusid kontrollida, sest nii saab aimu torustiku seisukorrast ning võimalikest riskikohtadest,“ ütles Vahur Tarkmees, kuid lisas, et see on kindlasti ka üks kalleimaid viise. „Samas, kui see kallis töö veel lähipäevil, enne suurte külmade saabumist ära teha, saab leitud riskikohad soodsamalt likvideerida, sest torustiku remont või vahetus on enne maa külmumist odavam.“

Kindlasti peaksid Tarkmehe sõnul oma torustikud üle vaatama need, kel torustik on juba paarkümmend aastat vana ja ka need, kel torudega varemgi probleeme on olnud. „Kui näiteks kanalisatsioonitorustik on eelmistel talvedel külmunud, on tõenäoline, et see kordub,“ kinnitas Tarkmees, kes soovitas torude vahetamiseks aga kindlasti kaasata vastava ala kogemustega spetsialistid.

„Need olid nüüd need suuremad tööd, kuid on ka mitmeid lihtsaid nippe, mis aitavad inimestel torustiku külmumist kartmata talv üle elada,“ ütles Tarkmees.

Viis nippi, mis aitavad vältida torustike külmumist:

- Keldrites on avariide ennetamiseks veendu, et talvekülm ei pääseks torustikele ligi. Soojusta ja isoleeri keldriaknad ja torustik!

- Keldris asuvaid veetorustikke ära kasuta riiulina ega asjade panipaigana. Kuna torustikud painduvad ja nihkuvad, võib tulemuseks olla veeavarii.

- Kui veearvesti asub veemõõdukaevus, soojusta kaevukaas. Selleks võib näiteks kasutada vähemalt 100 mm penoplasti. Lõika kaevukaane suurune kate ja asetada see kaane alla.

- Kui maja seisab talveperioodil tühjana, sulge vesi ajutiselt ning lase torustik tühjaks.

- Kuhja trassile lund, lume puudumisel puulehti, see aitab külma torudest kaugemal hoida.