Märtsis tuli Saaremaalt „Teenrile" laureaadi tiitel (üks kolmest), aprillis riigifestivalil Jõgeval oldi kuue parema seas - tipus on nii tihe, et kahel festivalil olime ainsad, kellel õnnestus mõlemal laureaadiks tulla.

„Teener" põhineb Mart Kivastiku 2vaatuselisel lavalool, mille seadsime festivaliformaati (mitte üle tunni). „Asi saigi selgemaks," ütles Saaremaa žürii alaline liige Jaak Allik ja tuletas meelde raplakate 10 aasta tagust (2002) tegu, kui etendusega „Vaim" (Kivastik) Grand Prix'i võitsime.

Vanemuises läbipõrunud materjal meie tihendatud kujul mõjus arusaadavalt ja köitvalt. Selle aasta Betti Alveri luulepäevadel näitasime minietendust (ajalimiit 15 min) Artur Alliksaare ja Sven Kivisildniku luulest. Saime laureaadi (üks kolmest) tiitli ja eripreemiad näitlejatele.

Eesti kooliteatrite kaart on lai ja kirev - Rakvere, Saaremaa, Kolga, Viljandi, Pärnu, Viimsi, Tartu, Haapsalu jt - igaühel oma nägu. Juhendajate ringis tervitatakse Rapla teatrit kui intellektuaalse huumori esindajat. Kust see tuleb? Arvan, et see on Riinimanda koori vaim, mis on noorte arusaamu voolinud. Huumor ja intellektuaalsus on vahendid, mis aitavad generatsioonidevahelisi erinevusi tasakaalus hoida. Õigupoolest me ei tunnistagi seda lihtsustavat vastandust ja tarbimismaailmast pärit mõiste „noortepärane" jääb meile kultuurilises mõttes arusaamatuks. Kavalehtedel tutvustame ennast nii:

RIINIMANDA TEATER

Tegutseb Riinimanda kooristuudio juures alates 2011. aastast. Trupis on koorilauljad, kellel jätkub motivatsiooni tegeleda ka teatriga. Teatripisiku on nad saanud stuudio loovlaagritest, mille tegevustes on teatrietüüdidel kindel koht. Sellise „kallakuga" koori vilistlastest on tänases teatripildis Märt Avandi, Uku Uusberg, Mikk Jürjens. Igal hooajal valmib pikem (40-50 min) ja lühem (luulekava) etendus, millega osaletakse olulisematel festivalidel ning mida näidatakse kodulavadel Raplamaal. Käsikirjade ja lavastamise eest hoolitseb juhendaja Valter Uusberg.

Jõgeva Kultuurikeskuse laval Riinimanda Teatri etendusest „Teener“ (12. aprill – riigifestivali esimene päev).