Jätame siiski fantastilised lubadused välja andmata ja räägime lihtsalt ja realistlikult sellest, mida me järgmise nelja - ja loodetavasti ka enama - aasta jooksul koduvalla elu edendamisel ära teha tahame ja mis usutavasti ka võimalikkuse piiridesse ära mahub. Selleks, et viimsilastel oleks Viimsis mõnus elada.

Alustame olulisimast - avalikustamisest. Sellest on vabas riigis isegi veider rääkida, aga kõik iseenesestmõistetav ei ole seda mitte alati. Me oleme võtnud eesmärgiks, et vallarahvas peab teadma, kuidas valla raha kasutatakse. See tähendab vallavalitsuse protokollide, otsuste, lepingute, planeeritavate investeeringute äraseletamist valla kodulehel.

Teame, et selline läbipaistvus paneb vallavalitsuse kõrgendatud tähelepanu alla ja kohustab meid valla rahakotiga majandama nii, nagu seda enda omaga teeme - heaperemehelikult.

Kindlasti investeerime nii aega, raha kui energiat vaba aja veetmise võimaluste arendamisse Viimsis. Viimsis on enam kui suurepärased looduslikud tingimused kvaliteetsete vaba aja veetmise võimaluste loomiseks, valla kohus on need ära kasutada. Kavas on täiendada ja juurde rajada kaks-kolm valgustatud suusa- ja terviserada koos nende juurde kuuluvate mänguväljakutega. Viimsi elanikkond on võrreldes Eesti keskmisega noor, meie keskmine vanus on 37 aastat. Meil on palju lapsi ja noori - alla 18-aastaseid noori viimsilasi on üle 5600. Me kõik teame, kui oluline on laste viibimine värskes õhus ja nende kadestamisväärse energia suunamine mõistlikku ja kasulikku tegevusse.

Anname endast parima, et igasse külasse saaks ehitatud üks korralik mänguväljak. Teeme korda Viimsi rannad ja loome sinna juurde kuuluvad rajatised. Ka poolsaare idakallas saab oma supelranna. Viimsis on täna ca 18 000 elanikku, sama palju kui näiteks Viljandis.

Seega on Viimsi kindlasti ära teeninud ühe korraliku lauluväljaku koos sinna juurde kuuluvate rajatistega - ka see on plaanis ehitada, täpset asukohta me täna veel nimetada ei oska. Selline vabaõhuürituste koht looduslikult atraktiivses keskkonnas loob head võimalused ka suuremate ühisürituste korraldamiseks. Leiame, et rahva- ja kultuuriüritused, ühised sportimisvõimalused ja perede ühistegevuse võimalused lähendavad meid, viimsilasi, omavahel ja seovad meid üheks kogukonnaks.

Viimsi vald on viimase kümne aasta jooksul tormiliselt uusi elanikke vastu võtnud - kui aastal 2006 oli meid 12 000, siis vaid 7 aastat hiljem juba 50% rohkem. Nagu me täna kõik omal nahal tunneme, ei ole infrastruktuuri areng sellele immigratsioonilainele tänaseks järele jõudnud. Koolide ülerahvastatuse ja lasteaiakohtade muret me üleöö lahendada ei suuda, kuid viimase osas käib juba aktiivne töö ja kaalumisel on kõik võimalikud lahendused. Uue vallavalitsuse kindel seisukoht on, et kõik järgnevad otsused planeeringute ja investeeringute vallas peavad lähtuma ainult tänaste viimsilaste huvidest, seega edasist sisserännet me ei soodusta ja uusi korterelamute komplekse ei planeeri.

Meie visiooni kohaselt peab Viimsist saama kvaliteetse elukeskkonna ja madala asustustihedusega aedlinn. Siinkohal ei tähenda sõna aedlinn sugugi seda, et elu peaks Viimsist välja kolima. Pigem vastupidi - üks valla arengu prioriteete on ka siinsesse looduslikku ja maalähedasse keskkonda sobivate büroohoonete rajamine, mis annaks paljudele täna Pirita tee ummikutes kallist aega raiskavatele viimsilastele võimaluse töötada Viimsis ja kasutada vabanevat aega hobitegevuseks või lähedastega koos veetmiseks. Viimsi elanikkond on keskmisest haritum ja nn intelligentsete töökohtade loomine kodu lähedale loob Viimsisse taas täiuslikuma ja mugavama elukeskkonna.

Viimsilasi teeb loomulikult kadedaks tallinlaste võimalus tasuta ühistransporti kasutada - selles osas alustasime juba läbirääkimisi kõigi osapooltega ja loodetavasti leiame kõigile vastuvõetava lahenduse, mis ka viimsilastele reisimise ühistranspordis vähemalt soodsamaks muudab. Koostöös bussiettevõtetega leiame võimalused ka õpilastele tasuta vallasisese transpordi pakkumiseks.

Rääkisime siiani sellest, mida uut on plaanis korda saata - kindlasti ei tähenda see, et valla korralised kohustused ja moraalsed kohused kuidagi tahaplaanile peaks jääma. Arusaadavalt ei sõltu meie plaanide teokssaamine ainult heast tahtest ja panustatavast energiast - selleks on vaja raha. Mitmel põhjusel, mille hulka kuuluvad ka möödunud aastate suured ehitusprojektid ja valla rahakoti mitte ehk kõige kokkuhoidlikum kasutamine, on hetkel ressursid suuremate tegude tegemiseks pehmelt öeldes kasinad.

Hea uudis on see, et oleme oma esimeste prioriteetidena resoluutselt mõttetuid kulusid kokku tõmbama hakanud. Valla sissetulekutes on vallaelanikel tähtis roll, sest ca 82% ulatuses täidab valla rahakoti üksikisiku tulumaks. Kuna vallaelanike makstava tulumaksu osa meie valla materiaalses heaolus on nii suur, siis tahame viimsilastele südamele panna midagi tõeliselt olulist: teie kõik, kes te Viimsis elate, palun tehke nii, et te 31. detsembriks ka ametlikult meie valla elanikud oleksite.

Ainult sel juhul laekub 2014. aastal osa teie palgalt kinni peetavast tulumaksust Viimsi valla eelarvesse, mille hüvesid ju teiegi igapäevaselt naudite. Olgu see teie panus kirjeldatud plaanide elluviimisse ja üldise heaolu kasvatamisse Viimsis.

Meie aga lubame anda endast parima, et meie plaanid peatselt materialiseeruks - siin on vallaelanike abikäed ja kõik head mõtted alati teretulnud. 10. detsembril toimub järgmine vallavolikogu istung, kus vallavanem Alvar Ild annab volikogule ülevaate valla rahalisest olukorrast ja tulevikuväljavaadetest.

Vallarahvale tuletame meelde, et volikogu istungid on avalikud ja huvilised on oodatud kuulama.

 Viimsi vallavalitsus