Kus on Teie juured, kuidas olete seotud Harku vallaga?

Arno Hirtentreu: Olen sündinud küll Tallinnas, aga lapsest saati, mil vanemad ehitasid Murastesse suvila, olen seotud selle paigaga. Ka oma töömeheteed alustasin tollase Tallinna Rohelise Vööndi Metsamajandi Suurupi vahtkonna metsavahina. Töö kõrvalt Maaülikoolis metsanduse eriala lõpetamise järel sai minust Vääna metskonna abimetsaülem. Nüüd ettevõtjana, Eurooil tanklaketi juhina tegutsen ka Harku vallas - siin on meil ju kolm tanklat. Ka on mu kodu, kus olen üles kasvatanud kolm last, endiselt Suurupis.

Nii et võib öelda - Teie juured on meie metsades?

Neid kohti, kus ma iga puud tean ja tunnen, on Harku vallas tõesti palju. Ka keskkonna probleemidega olen kursis - kunagi metsadesse riigi poolt rajatud kuivenduskraavid on pärast omandireformi lohakile jäetud. Palju metsa on soostunud, võssa kasvanud. Meie metsad võiksid ja peaksid olema heakorrastatumad. Aga omanikud ei tunne huvi - elavad tihtipeale välismaal.

Kuidas üks metsamees poliitikasse satub?

Kui oled ühes kohas nii kaua elanud, ettevõtjana tegutsenud, tahad loomulikult kodukandi kujundamisel rohkem kaasa rääkida. Valda arendatakse ikkagi maksumaksja rahaga. Kandideerisin esmakordselt 2005. aastal Reformierakonna nimekirjas ja osutusin valituks.

Kuidas opositsioonis olnud Reformierakonna ettepanekuid arvesse võeti, ellu viidi?

Kõigepealt oluline täpsustus: tänasele lehelugejale või nooremale vallakodanikule on jäänud mulje, et Reformierakond on väga pikalt opositsioonis olnud. Nii see siiski pole. Selgelt opositsioonis olime 2009. aastast, eelmise volikogu koosseisus. Enne seda olin ma volikogus maa- ja keskkonnakomisjoni esimees. Neil aastail tegelesime väga aktiivselt valla üldplaneeringu menetlemisega. Laual oli meil piltlikult öeldes korraga kolm valla kaarti: roheline, mis oli kõige keskkonnasõbralikum, metsarikkam; siis kollane, kui kõige rohkem arendajate huve arvestav, ja kolmas ehk keskmine, kus oli üritatud leida tasakaal kahe esimese vahel.

See kolmas variant läks ka pikale kooskõlastusringile. Ja võeti volikogu eelmise koosseisu viimasel istungil ka vastu.

Kui aga ainult minu teha oleks olnud, oleks see kaart veelgi rohelisem olnud. Harku vald peab jääma kauni loodusega keskkonnasõbralikuks vallaks. Samas ettevõtjana toetasin Keila-Joa-Türisalu- Naage kandi nn kogukonna tuulikupargi võimalikku asukohta Türisalu endise raketibaasi maa-alal. See jäi välja eelkõige elanike vastuseisu tõttu - teavitustöö planeeringu koostaja poolt võinuks parem olla.

Olete seega rohkem meeskonnamängija - ei surunud keskkonnakomisjoni esimehena oma arvamust peale?

Pean ennast tõesti rohkem meeskonnamängijaks. Samas ütlen - meil oli ja on väga hea, omal alal kompetentne meeskond. Ott Kasuri, kes on olnud kaheksa koosseisu volikogu liige, on ju väga tugev haridusspetsialist; doktor Toomas Vilosiuse nõuandeid sotsiaal- ja tervishoiuküsimustes on volikogus alati arvestatud. Ka oskas ta oma nõuandeid nii jagada, et need ei saanud tähelepanuta jääda. Allan Kiilist kui suurte kogemustega suurettevõtte juhist on aga palju kasu olnud ettevõtlusküsimuste arutamisel.

Teine oluline dokument, mille koostamisel oleme aktiivselt osalenud, on Harku valla arengukava 2010-2037.

Oleme aidanud kavandada valla arenguks vajalike tootmis- ja ärimaade planeerimist meie tihehoonestusega elupiirkondade vahetusse lähedusse Tabasalus, Harkujärvel, Harkus, Tutermaal, Kumnas ja Väänas, pidades eelkõige silmas transiidikoridori Tallinna- Paldiski suunal, aga ka võimalikku Tabasalu-Juuliku teekoridori.

Eelmise nädala lõpus toimus Harjumaa omavalitsusjuhtide arutelu paljuräägitud maakonna tõmbekeskuste üle. Mida otsustati meie ja lähinaabrite suhtes?

Teiste eest ma kosta ei taha, aga üldiselt meie jaoks jätkub kõik vastavalt üldplaneeringule ja arengukavale.

Tabasalu on ja jääb tõmbekeskuseks, nn tugikeskusena on arvestatud Murastet kui kiiresti kasvavat piirkonda.

Üks teie valimislubadusi oli ettevõtluskeskkonna parendamine vallas. Kui nüüd see lubadus lahti mõtestada, siis...

Tänapäeva ettevõtlus ei tähenda ainult tehase ehitamist millegi tootmiseks. Ettevõtluse arengule aitab kaasa taristu loomine, interneti olemasolu, büroohoonete ehitamine, kaugtöökohtade loomine.

Valla asi pole muidugi ehitada büroohooneid, küll aga luua võimalused ehitamiseks ja leida arendaja. Mina tooksin ka oma Eurooili büroo Tabasallu, kui siin oleksid vastavad ruumid. Ja see ei kehti ainult Tabasalu, vaid ka Muraste, Vääna, Kumna, Vääna-Jõesuu kohta. Meie vald on üks neid väheseid õnnelikke omavalitsusi Eestis, kus külad pole mitte hääbuvad, vaid kasvavad.

Reformierakonna üks valimislubadusi oli Haaberstisse mitmetasandilise ristmiku ehitamine. Kas usute lähiaastatel selle täitumist?

Kes valimisi tähelepanelikult jälgis, teab, et Reformierakond lubas ka Tallinna piirkonnas sedasama. Nii et seda lubadust peaks hakkama ellu viima linn koos vallaga. Kas linn aga nii otsustab, pole teada, Reformierakond on Tallinnas opositsioonis. Et see on üleriigiliselt tähtis projekt, siis peaks osalema kindlasti ka riik. Kui kõik plaanitult läheb, siis hakkab Harku vald kindlasti ka omapoolseid rahastamisvõimalusi otsima.

Ettevõtjana olete kindlasti seda meelt, et ühel inimesel on lihtsam otsuseid langetada, ettevõtet juhtida. Kas Harku valla senine suhteliselt kiire areng ei või aeglustuda, kui seda hakkab nüüd koalitsioon juhtima?

Ka suuremaid ettevõtteid ei juhita üksinda, vaid meeskonnaga. Teisalt - ettevõte lähtub oma tegevuses peamiselt ühest eesmärgist - teenida tulu. Valla arengus peab aga arvestama paljude erinevate sihtgruppide ja paikkondade huvidega. Ja see huvi pole mitte tulu teenimine, vaid elamisväärse elukeskkonna loomine. Ja siin on meeskonnatöö lausa vajalik - esindatud on suurema osa elanike huvid.
__________________________________

Mida soovitate oma järeltulijale?

HELIKAR ÕEPA
Harku valla endine volikogu esimees

Esiteks soovitaksin rahu ja tasakaalukust istungite juhtimisel. Volikogus on ikkagi 21 väljakujunenud isiksust. Sellise kogumi juhtimine pole vahetevahel kerge.

Vajalikud on head ja avatud suhteid vallavalitsusega. See tagab pingeteta koostöö seadusandliku ja tegevvõimu vahel. Kui on tunda, et volikogu liikmetele jääb mõni esitatud eelnõu seletuskiri pealiskaudseks või arusaamatuks, tuleks see sõnum ennetavalt edastada tegevvõimule ja paluda täpsustusi.

Kõigi volikogu liikmete eesmärk on valla hea käekäik ja tasakaalustatud juhtimine. Soovitaksin uuel volikogu esimehel hoida joont, et volikogu liikmed ei sekkuks ametnike töösse, vaid teeksid seda läbi volikogu komisjonide ja vallavalitsuse. Usaldagem oma tegevvõimu, oleme nad ju ise paika pannud.