Trasside rajaja OÜ Strantum ehitab välja ühisveevärgija kanalisatsioonitorustikud kuni kinnistu liitumispunktini. Edasine projekteerimine ja ehitus jääb kinnistuomanike ülesandeks. Torustikud kinnistutel tuleb rajada vastavalt OÜ Strantum poolt väljastatud tehnilistele tingimustele ja kooskõlastatud liitumisprojektile.

Tehniliste tingimuste taotlemise ja liitumisprotsessi osas leiab täiendavat infot OÜ Strantum kodulehelt.
Peale tehniliste tingimuste väljastamist ning projekti koostamist tuleb kinnistuomanikul teatud juhtudel ehitustööde alustamiseks taotleda vallavalitsuselt kirjalikku nõusolekut. Alljärgnevalt mõned juhised.

Ehitusloaga kinnistu

Kui ehitisele on hiljuti väljastatud ehitusluba, mille aluseks oleva ehitusprojekti asendiplaanil on märgitud ühisveevärgi- ja kanalisatsiooniga liitumise liitumispunkt, mis vastab OÜ Strantum poolt väljastatud tehnilistele tingimustele ning millel on trassi valdaja kooskõlastus, siis kinnistusiseste trasside rajamiseks eraldi kirjalikku nõusolekut või ehitusluba vallavalitsusest taotleda ei ole vaja. Taotleda pole vaja ka vallavalitsuse täiendavat kooskõlastust.

Tehnosüsteemidest

Kui ehitusloa aluseks olevale ehitusprojektile ei ole OÜ Strantum poolt väljastatud tehnilisi tingimusi ning kinnistusiseseid trasse ei ole kajastatud asendiplaanil ning neil puudub trassi valdaja kooskõlastus, siis on tegemist ehitise tehnosüsteemi muutmisega.

Sellisel juhul tuleb taotleda vallast vastavalt ehitisealuse pinna suurusele kas kirjalik nõusolek või ehitusluba. Kui planeeritava kinnistusisese trassi ehitisealune pind on kuni 60 m2, siis tuleb esitada vallavalitsusele kirjaliku nõusoleku taotlus.

Kirjaliku nõusoleku taotlusele lisatava projekti all on käsitletud projekti mõistet vähendatud mahus. See tähendab, et asendiplaanil on üheselt arusaadavalt kajastatud trassi kulgemine kinnistul, asendiplaanile on kantud põhimaterjalide loetelu ja lühike seletuskiri tööde läbiviimiseks.

Projekti lisadeks on Strantumi tehnilised tingimused ja veemõõdusõlme tüüpjoonis ning vastavalt Strantumi tehnilistele tingimustele on lisatud hoone põhikorruse plaan veemõõdusõlme asukoha näitamiseks. Asendiplaanil peab olema trassi valdaja kooskõlastus. Vallavalitsus väljastab kirjaliku nõusoleku.

Erijuhud

Kui rajatava trassi ehitisealune pind on üle 60 m2, siis on vajalik vastavalt ehitusseadusele taotleda ehitusluba. Kui ehitusluba kinnistul paiknevale majale ei ole väljastatud ja puudub kinnistu geoalus, siis tuleb edasisel toimimisel lähtuda trassi ehitisealusest pinnast. Väiksema kui 60 m2 ehitisealuse pinna puhul ei nõua vallavalitsus kirjaliku nõusoleku väljastamiseks geoaluse tegemist ega trassi aluse mõõdistamist.


Näide

• Kui tegemist on aiandusühistute aiamajadega, millele ehitusload on väljastatud kunagi ammu ja tollaste ehituslubadega on aiamajade vesi ja kanalisatsioon lahendatud ühistute veevärkide ja kogumiskaevude baasil ja Strantum on väljastanud tehnilised tingimused alles nüüd, seoses ÜF projekti valmimisega, mille kohaselt ta nõuab oma tehnilistes tingimustes muuhulgas ka kinnistusisese projekti koostamist, siis sel juhul loetakse seda olemasolevate tehnosüsteemide muutmiseks ja projekteerija ei pea vallavalitsuselt projekteerimistingimusi taotlema.

• Koostama peab siiski projekti, kooskõlastama selle Strantumiga, peale mida peab omanik pöörduma vallavalitsuse poole kirjaliku nõusoleku/ehitusloa taotlemiseks ja alles peale seda võib alustada kinnistusiseste torustike ehitusega.