Näituse avamisel Õisu raamatukogus andis Halliste vallavanem Ene Maaten Mari Leesile üle tänukirja pärimuskultuuri oskuste säilitamise, teostamise ja jagamise eest.

Õisu rahvaseltsi nimel tänas käsitöömeistrit esimees Virve Kivja. Laulsid Halliste kooli laululapsed õpetaja Vilja Visteri juhendamisel.

Esimesteks näitusekülalisteks rahvatoas olid Õisu lasteaia mudilased. Kinnastesse- sokkidesse kootud esivanemate õnnemärke seletas neile nagu pärast ka suurematele uudistajatele oskuslikult lahti Halliste valla aukodanik Silvi Saar, kes on kindakirju kaua ja põhjalikult uurinud.

„Kindad ja sokid on eesti pärimuskultuuri kõige tähtsamad esemed," kõneles Silvi Saar. „Meie esivanemad hakkasid austama ja kummardama päikest. Et päike oleks ikka nendega, mõtlesid nad välja õnnemärgid, mille tuhat aastat hiljem kinnastesse ja sokkidesse kudusid. Seepärast toovadki kindad-sokid nende kandjaile õnne."

Halliste kindad olid Saare sõnul suure ja selge kirjaga, mitte eriti värvilised, punast kasutati harva. Halliste rahvarõiva sukad kannavad tasase maa ja viljaka mulla märki.

„Mari Leesi kootud kindad- sokid on meistritöö," tunnustas Silvi Saar. „Nüüd on hakanud kuduma ka Hilje Tamm."

„Mulle endale meeldivad kõige rohkem need," võttis eakas Mari Lees rahvatoas näituselaualt pihku omakootud valgepõhjalised kahe värvilise mustriribaga karksi pulmakindad. Kõik kindad-sokid, mis Silvi Saar laudadele ritta seadis, on Mari Leesi viimase pooleteise aasta kätetöö. Nüüd aga lapsed tal tervise tõttu kududa enam ei luba. Kõik näitusel olnud kudumid on kahelt meistrilt ära ostnud Tallinnas ettevõtjana tegutsev Ahto Orle. Hallistest pärit ja omal ajal Õisu tehnikumi kiitusega lõpetanud mees kogub ka fotosid ja muid materjale Mulgimaa ajaloo kohta.

Nii sattus tema kätte ka üks vana puust kirst, millega tänulik Halliste rahvas 1919. aastal endi kootud kindaid-sokke Vabadussõja rindele võitlejaile saatis. Ahto soovib nüüd selle kirstu mulgikirjalisi kindaid-sokke täis koguda. Kokkuleppel Kristi Jõestega Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonnast saabki ta tuleval aastal juurde mitukümmend paari karksi ja paistu kirjadega kindaid-sokke.

Nõusoleku Õisus näituse korraldamiseks andis Ahto Orle tingimusel, et seda tulevad vaatama ka lapsed. Neid tuligi nii lasteaiast kui ka koolist. „Oleksin võinud varem kinnaste-sokkide kogumisega alustada. Kui ka keegi teist tulevikus neid koguma hakkaks, oleks mul suur rõõm," ütles ta lastele näituse avamisel.