Uuesti alustas ta 2008. aastal oma nurgakesega Grossi Toidukaupade Väike-Maarja kaupluses. Sealsed olud jäid aga peagi kitsaks ning 2009. juunikuust asub Elna pood uuel, suuremal pinnal - Väike-Maarjas, Tamme tn 2a. Nendes ruumides on käsil viies aasta.

Mis poes müügil?

Elna pood on leidnud oma nišši, millega ostjaid rõõmustada ja mida neile pakkuda.

Esmapilgul hakkab poes silma tohutu valik käsitöötarvikuid: suurel hulgal erinevat sorti ja erinevates värvitoonides lõngu (maavillasest kuni peenemate tehiskiududeni välja), vardaid, heegelnõelu, niite, paelu jne. Käsitööhuvilistel on sellest valikust alati oma tegevuseks midagi sobilikku leida.

Müügil on suur valik SUVA tooteid: sokke, sukki, sukkpükse, on tekke, patju, vaipu, kardinaid, vakstuid.

Poest võib leida mitmesuguseid kingitusi, keraamikatooteid, vaase, lillepottide ümbriseid, pildiraame, kaarte, küünlaid. Müügil on ka nii uusi kui kasutatud riideid, samuti Josera tooted lemmikloomadele. Josera tooted on saadaval laohinnaga ja neid saab osta ka väikestes kogustes.

Omaette tähelepanu püüavad lilled: rohkes valikus lõikelilli, potililli, kunstlilli, kevadeti kõikvõimalikke lilletaimi. Kauba sortiment on nii laialdane, et ruumist tundub kohati sellelgi pinnal puudu tulevat.

Millisel kaubal on kõige enam minekut?

Kõige tihedamalt tullakse siia lõngade pärast. Ka kõige nõudlikum käsitööhuviline leiab siit midagi meelepärast.

Neile, kes heegeldavad, koovad, tikivad, õmblevad, on Elna poes tõepoolest väga palju ja laias sortimendis vajalikke vahendeid saadaval.

Kevadel on hea minek suvelilletaimedel ja aedviljaseemnetel. Aga siia tullakse ka SUVA sokke-sukki ostma ning tullakse kingileidmise soovidega.

Kuidas äri läheb? Kas rahvast käib?

Praegu väga hästi ei lähe. On tunda, et rahval on vähe raha ja madal ostujõudlus.

Oma rolli mängib ka asukoht. Paiknemine vallamaja taga jätab väikese poemaja suhteliselt varju. Elna Lumiste ütles naljatlemisi, et heameelega vahetaks ta vallamajaga asukoha ära. Kevadeti on märgata suuremat elavnemist, siis käiakse tihedasti seemneid, lilletaimi ja aiatöödeks vajalikku ostmas.

Mis on töös positiivset, mis teeb kurvaks ja mis rõõmustab?

Inimeste vähene ostujõud teeb muidugi väga murelikuks, aga teisest küljest just ostjad annavadki kõige enam positiivsust. „Ostjatega vesteldes tunned, et sinu tegevus on neile vajalik ja see lisab paraja portsjoni tegutsemisindu," rääkis Elna Lumiste. 

Käsitöötegijatele pakub huvi poe lai lõngavalik

Kas Väike-Maarjas on tunda konkurentsi?

Konkurentsi ei oska Elna ei tunnetada ega hinnata. Tegelikult pole tal konkurentide külastamiseks eriti võimalustki.

Oma pood võtab kogu aja ja energia, sest selles rollis tuleb olla seitse päeva nädalas ja seda ööpäevaringselt. Vastutus on päris suur.

Kuidas pood endale reklaami teeb, kuidas siia teatakse tulla?

„Reklaami pole eriti teinud. Olen oma poodi tutvustavat infot maja otsa juurde ja siia lähedusse välja sättinud.

See reklaamalus on küll mitmel korral kannatada saanud, kuid loodan siiski, et seda ikka märgatakse ja nii mõnigi, kellel algselt polnudki plaanis minu poodi tulla, astub selle mõjul siit mõnikord läbi," on Elna Lumiste lootusrikas.

Elna pood on kolinud ka Facebooki. Selle kaudu on teinekord väga hea ostjaskonnale märku anda, mis poes saadaval ning mida uut ja huvitavat leida võib.

Millisena paistavad tulevikuväljavaated?

Tuleviku suhtes on Elna Lumiste optimistlik. Loodab, et rahva ostujõud lähiaastatel paraneb ja paremad päevad on ikka ees.