Projektiperiood algas novembris. Mis etapis ollakse planeerimisega tänaseks?

30. detsembril kuulutasime välja hanke, et leida ehitaja.

Esmaspäevase seisuga on hankel pakkujaks registreerunud juba 22 ehitusettevõtet. Esialgsete plaanide kohaselt soovime töödega alustada kohe peale lepingu sõlmimist. Eeldatavasti, kui keegi ei vaidlusta, saaks lepingu sõlmida märtsiks 2014. Mõisahoones renoveeritakse täielikult fassaad ja katus, ehitatakse välja uus küttesüsteem, aga säilitatakse vanad ahjud, taastatakse uksed, aknad ja trepid. Samuti muutub ruumiplaan, kasutusele võetakse täna jõude seisvad keldri ruumid ning renoveeritakse mitmed sisekujunduslikult olulised elemendid. Kõigi eelduste kohaselt on ehitustööde lõpptähtaeg august 2015.

Kuidas mõjutab ehitustöö mõisakooli igapäevaelu?

Kuna uute kütte-ja ventilatsioonisüsteemide rajamist ei ole võimalik teostada etapiviisiliselt, sest need hõlmavad kõiki ruume hoones, siis on selge, et teatud ajaks tuleb koolile ja lasteaiale leida tegutsemiseks uued ruumid. Ei ole mõeldav, et lapsed käivad lasteaias ja koolis sisuliselt ehitusplatsil. Seda nii turvakaalutlustel kui ka rahulikku õpikeskkonda silmas pidades.

Peale ehituslepingu sõlmimist saab esmalt alustada ettevalmistus- ja välitöödega ning järgmiseks õppeaastaks on planeeritud Vääna mõisakooli hoone sulgemine õppeja kasvatustööks. Seetõttu kaalume hetkel erinevaid võimalusi Vääna mõisakooli tööks üheks õppeaastaks teistes ruumides.

Millised on variandid?

Erinevaid võimalusi kaaludes on sõelale jäänud Vääna koolipere mahutamine 2014. aasta sügiseks valmivasse Muraste kooli.

Koolilapsed saaksid omale ruumid Muraste koolilastega ühes hoones ning jätkaksid oma õpetajatega. Samuti saaksid Muraste koolis esimesel aastal tööd Vääna mõisakooli vabariigiliselt tunnustatud kokad ja muu abipersonal.

Vääna-Jõesuu kooli avamise kogemus on näidanud, et esimestel aastatel on kooli täituvus vanemates klassides vähene.

Vääna lasteaialastele sobivate ruumide leidmine on mõnevõrra keerulisem. Ühe võimalusena oleme kaalunud Muraste kompleksis kogukonnaja noortekeskuseks mõeldud ruumide kasutuselevõtmist.

Nende ruumide põhiplaan ja eraldatus võimaldavad väikelastel järgida oma tavapärast söögi-, mängu- ja uneaega. On väga kahju, et selline lahendus lükkab aasta võrra edasi Muraste inimeste poolt pikisilmi oodatud kogukonnakeskuse ruumide saamise, kuid loodame siiralt nende mõistvale suhtumisele ja kannatlikule meelele.

Renoveeritud unikaalne mõisahoone on juba praegu ja saab kindlasti tulevikus veelgi enam olema Harku valla uhkuseks, seega on selle projekti õnnestumine vallale väga oluline.

Samuti on tähtis, et ajaloo säilitamise ja väärtustamise eesmärgi varjus ei oleks kannatajaks lapsed, seega otsime parimaid lahendusi.

Mis saab edasi? Kas ja mida peaksid juba praegu tegema Vääna kooli lapsevanemad ning ka tulevased Muraste kooli lapsevanemad?

Kõigepealt ootame ära riigihanke tulemused ja kui ehitajaga leping sõlmitud, alles siis selgub tööde täpsem ajakava.

Vääna mõisakooli lapsevanemaid hoiab edasise tegevusega kursis mõisakooli direktor Airiin Saarso. Tulevased Muraste kooli lapsevanemad võivad hakata esitama vallavalitsusele avaldusi lapse kooli registreerimiseks, mille osas võib ühendust võtta haridusja kultuuriosakonna juhataja Ervin Jürisooga.

Vääna mõisa renoveerimisprojektil saab silma peal hoida Harku valla kodulehel.