Mida tähendab lahti seletatult kinnisvara hinnatõus keskmiselt 20%?

Seda, et ühes piirkonnas on hinnatõus olnud kiirem, teises aeglasem, kolmandas püsivad hinnad stabiilsed. Tallinnast rääkides, kõige enam on nõutavad Mustamäe ühekuni kahetoalised korterid.

Kui veel jaanuaris 2013 võis 45-ruutmeetrine korter maksta 45 000 eurot, siis nüüd, jaanuaris 2014, on selle hinnaks 56 000 eurot.

Suurte korterite hinnatõus pole nii järsk, samuti mitte kesklinna kinnisvara hinnamuutused - selles piirkonnas on korterid olnud kogu aeg kallimad. Eramute hinnatõus on aeglasem olnud kui korteritel - see on üldine reegel.

Kas järsk hinnatõus Tallinnas on toonud kaasa tõusutrendi ka Tallinna lähiümbruses, näiteks Harku vallas?

Ka pealinna lähiümbruses on aastaga hinnad tõusnud, aga mitte sellises tempos nagu Tallinnas. Enim on hinnad kerkinud Rae vallas Peetri alevikus.

Ka Harku vallas on kinnisvara hinnad tõusnud, aga samuti mitte nii kiiresti kui Tallinna "mägedel". Aastaga on väiksemate korterite maksumus Harku vallas kerkinud keskmiselt 16%, jäädes aga veel paarikümne protsendi võrra alla buumiaegsele tasemele. Sama võib öelda ka majade kohta.

Hiljaaegu oli mul pikem vestlus regionaalminister Siima-Valmar Kiisleriga. Minister väitis läbiviidud uuringute põhjal, et inimene lähtub elupaika valides esmajoones tööst - kas ühes või teises paigas tööd on; alles siis tulevad teised väärtused - lasteaed, kool, kauplus...

Jagan regionaalministri seisukohta, sest sama peegeldavad ka kinnisvara hinnad.

Need on kõrgemad ja kinnisvara on likviidsem Tallinnast kuni 20 kilomeetri raadiuses. Ehk piirides, kust on veel optimaalne enim töökohti pakkuvasse Tallinna tööl käia.

Kõneldes Harku vallast, siis on kinnisvara atraktiivseks muutunud ja hinnad tubli tõusu teinud Vääna-Jõesuus. Seda mitmel põhjusel - oma osa on rajatud vee- ja kanalisatsioonitrassil, kergliiklusteel, aga kõige enam mõjutab kinnisvara hindu sügisel uksed avanud kool. Linna tööle käivad lapsevanemad ei pea hakkama oma kooliskäivatele lastele taksojuhtideks. Vääna-Jõesuu puhul on oluline ka kaunis loodus mererannaga, kust linna piirini on vähem kui 20 kilomeetrit.

Vääna-Jõesuus asuvad eramud hakkavad konkurentsi pakkuma linnas asuvatele analoogsetele eramutele.

Kortereid ja maju ostetakse reeglina ikka pangalaenu toel. Kuidas teie kogemustele tuginedes viimasel ajal pangad käituvad?

Ütleksin nii: veel aasta tagasi oli laenu lihtsam saada. Nüüdseks on pangad laenutingumusi karmistanud. Jälgitakse väga täpselt ehitusnõuetest kinnipidamist. Kui näiteks korteris on köögi ja elutoa vahelt sein maha võetud, siis peab olema ka vastav projekt ja kasutusluba.

Teisalt saab aina enam peresid taas "laenukõlbulikuks". Nii et hoolimata pankade bürokraatiast on kinnisvaraturg praegu väga aktiivne.

Mida prognoosite lähitulevikuks?

Arvan, et kinnisvaraturg jätkab aktiivsena, hinnad on tõusutrendil. Mingeid anomaaliaid, järsku tõusu või langust küll ette ennustada ei oska.

Mida soovitate neile, kes oma kinnisvara müüa või osta tahavad?

Praegu on nii müümiseks kui ostmiseks hea aeg. Või vana müümiseks ja uue ehitamiseks. Müügihinnad on head, ehitushinnad pole veel "lakke tõusnud", pangad annavad jälle laenu - konservatiivselt küll, aga annavad. Nii et praegu on hea aeg oma kinnisvaraga tegelemiseks.