Restorani üks omanikke Liis Mäll rääkis, et nad kandideerisid Hõbelusika tiitlile esimest korda. Pärast kandidatuuri ülesseadmist käivad poole aasta jooksul hindajad ette teatamata kohapeal kontrollimas, st söömas, misjärel täidavad 50 küsimusega ankeedi, mille põhjal selgub paremusjärjestus. Konkursi nominendid tehakse teatavaks suvel.

Siis selgub ka, mitu nominenti igasse kategooriasse alles jääb, ja seejärel käiakse nominentide juures uuesti.

Roots konkureeris selliste tuntud restoranidega nagu Platz ja Vapiano, mis näitab, kui kõrge oli konkursi tase ja kui hinnaline on Rootsu võit.

Konkursi korraldaja Margit Kirsipuu tõstis Rootsu puhul esile, et selles kategoorias on kohtunikel kaasas ka lapsed ja küsitakse nendegi arvamust. Rootsus oli meeldejääv, kui soojalt ja sõbralikult suhtusid teenindajad lastesse. "Eestis pole teist nii lapsesõbralikku restorani," täheldas Kirsipuu.

Restoran korraldab lastele ka kokakoole. Need on väga populaarsed, kohad täituvad kiiresti. Samal ajal kui lapsed küpsetavad jm teevad, saavad nende vanemad mõnusalt restoranis õhtut nautida.

Kokku jõudis Hõbelusika 2013 konkursi põhikategooriates finaali 7 restorani, 4 kohvikut, 4 pubi ja 2 lounge'i või baari. Konkurssi korraldatakse alates 2004. aastast, Hõbelusika auhindu anti seekord välja kaheksandat korda. Auhind on igal aastal erinev, tänavused olid firmast Villeroy ja Boch.

Hõbelusikas 2013
Parim kodu-, küla- või pererestoran: Roots.
Parim teenindus või teenindaja: Leib Resto ja Aed.
Parima veinikaardiga restoran: Dominic.
Parim etniline restoran: Chedi.
Parim baar või lounge: Butterfly Lounge.
Parim kohvik: Werner.
Parim kokk: Dmitri Haljukov, restoran CRU.
Parim restoran: Tchaikovsky.