„Teeme tellimise peale peamiselt täispuidust mööblit. See jõuab kodudesse, lasteaedadesse, asutustesse jne. Praegu nõutakse meilt hästi palju tammest laudu, kappe, riiuleid, kummuteid ja voodeid. Oleme ka treppe teinud. Lisaks valmistame mõnele firmale allhangetena poolfabrikaate, näiteks voodiotsi ja -karkasse," kõneles firma omanik ja juht Kristo Subi.

Ettevõttes töötab kümme-üksteist inimest, lisaks mõned ajutised abilised. Tööle käiakse peale Mõisaküla Kilingi-Nõmmest, Viljandist ja Abjast. „Vahetevahel lähevad õhtutunnid tööl pikemaks ja tuleb nädalavahetuselgi tööl käia. Praegu ongi plaan mõni inimene veel juurde palgata, nii et kasvame veel natuke," on noor firmajuht optimistlik.

Ta selgitab, et ettevõte on paindlik, olles just nii väike, et reageerida kiiretele turu muudatustele. Samas ollakse täpselt nii suur, et suuta täita ka mahukamaid tellimusi kui vaid üks, kaks või kümme toodet - sajaseid partiisid ja suuremaidki. Ka sisseseade on valitud selle järgi, et olla paindlik.

Kui ligi üksteist aastat tagasi alustati, siis oli ainsana olemas nüüd ülal tootmisruumi lae alla alusele paigutatud auväärses eas lihvimispink. „Kuna minu isa on olnud tisler ja ka vanaisa oli tisler, siis, ma arvan, see on minu vanaisa tehtud, mingi viis-kuuskümmend aastat vana juba," meenutas Kristo Subi naerusui. „Ülejäänu sai tasapisi pangalaenu abil juurde ostetud. Nii see asi arenema hakkas. Täna, ma ei tea, mitusada korda me suuremad oleme kui algul."

Üksmeel aitas masust üle Firmal on olnud paremaid ja halvemaid aegu. Raske oli masuaeg. Palju abi oli siis inimestest, kes on tööl firma algusest saadik. „Saime nendega kokkuleppele ja masust kuidagi üle. Alles paar aastat tagasi said viimased augud kokku lapitud - arenguks võetud laenud vajasid ju maksmist," tunnistab Subi.

„Aga eks see ongi mul selline elutöö," tõdes puutöömeistrite dünastia kolmanda põlve esindaja mõtlikult.

Mõisaküla linnale on firma aastate jooksul andnud märkimisväärset maksutulu. Linnalt omakorda saadi eelmisel aastal toreda tellimusena tööd raamatukogule uute riiulite valmistamisel.

„Arvan, et suudame siin oma inimestele tööd pakkuda ka näiteks viie aasta pärast," usub firmajuht.

Mõisaküla tänase ettevõtluse jätkusuutlikkus tulevikus üldisemalt eeldab Subi hinnangul, et omavalitsusel oleks selge visioon sellest, kuidas ja millega - tööjõukoolituste korraldamine, elamispinna pakkumine, abistamine ettevõtluse alase info vahendamisel jne - ettevõtjaid siia meelitada, ja et selle ellurakendamise nimel tehtaks kõvasti tööd. Väga oluline on ka, et Mõisakülast Lätti viiv tee saaks tervikuna mustkatte. Riik võiks piiriäärseile ettevõtjaile teha maksusoodustusi.

„Kunagi töötasin isaga koos Viljandis. Mõtlesime siis, et hakkame tegutsema eraldi," meenutas Kristo Subi oma firmajuhi karjääri algust. Sobivad tootmisruumid sai ta Mõisakülas Õnne tänaval Edelaraudteelt algul rendile ja hiljem ära osta ning remontida. Praegu on tootmishoone kõrval ehitamisel vana asemele uus täisautomaatne katlamaja, mis hakkab kasutama oma tootmisjääke ja puiduhaket.

Väikelinna ääres Õnne tänaval inimestele käegakatsutavat rõõmu pakkuv tulevikuvisiooniga ettevõtja Kristo Subi pelgalt õnnele lootma ei jää - otsustavad ikka inimesed. Sestap tänabki ta Eda Luike ja Kaja Gogolevi, kes töötavad väikefirmas algusest peale, samuti staažikat Andres Tislerit ja kõiki teisi ettevõtte edukusse tublilt panustajaid.