"Päris nii see ei ole, et tingimata võitja küla korraldab ka järgmise külapäeva," ütles Alasniidu Seltsi juhatuse liige, Külade Päeva toimkonna projektijuht Erik Sandla.

Eelmise Külade Päeva, mis toimus Tabasalus, võitis küll Muraste, aga et nad olid eelnevalt kaks üritust korraldanud, siis pakuti võimalust Alasniidule.

Alasniidu Seltsil on nüüd plaanis teha ettepanek panna Külade Päeva korraldamine külakorda käima, mitte anda tingimata võitjale au ja kohustus see üritus läbi viia.

"Nii saaksid ka väiksemad külad ennast teistele tutvustada, annab ju päeva korraldamine selleks hea võimaluse," põhjendas Erik Sandla ettepanekut.

Õige külapidu

Selle aasta Külade Päeva toimumiseks ettevalmistused juba käivad.

"Kuna Alasniidu on Tiskre küla keskus, siis tahame oma toimkonnaga, et kõik külalised tunneksid end igas mõttes külas olevat, et tuleks küla päev," kirjeldas projektijuht korraldustoimkonna ideid.

Külade Päevale pidulikuma ilme andmiseks on mitmed elanikud nõus avama oma aias aiakohviku või tutvustama huvilistele oma iluaedniku oskusi, et mõne spetsialistiga koos aianduskunsti üle mõtteid vahetada.

Tulemas on ka õpitoad käsitöö- ja koduloomahuvilistele ning kirbuturg. Nagu ikka, on mõeldud lastelegi - mudilasi ootavad batuudid, liumäed ja teised atraktsioonid. Kes pidulikku külatänavat pidi lõpuks ürituse keskmesse Alasniidu spordiväljakule jõuab, saab osa nii spordist kui kultuurist.

"Hetkel saan välja öelda, et peaesinejaid on kaks, kohalik Harkujärve kool ja Väikeste Lõõtspillide Ühing," kinnitas kultuuriprogrammi eestvedaja Ivo Lukk. Kohalikku kooli esindavad nii noored tantsijad, lauljad kui ka näiterühm näidendiga.

"Loomulikult saame näha valla teisigi parimaid laulu- ja pillimehi ning rahvatantsurühmi," rääkis Ivo Lukk eesootavast üritusest.

Ümber spordiplatsi hakkavad paiknema erinevate külade esindustelgid, kus esindajad oma paikkonda tutvustavad - kes näituse, kes koduõlle, kes kandlemänguga, nii nagu kellelgi fantaasiat ja võimalusi.

"Külade Päevale eelneval päeval toimuvad eelvõistlused nii jalg-, korv- kui võrkpallis," rääkis Erik Sandla. "7. juunil toimuvad aga juba poolfinaalid ja finaalid. Nii selgub meie valla sportlikum küla kõigi silme all," lubas korraldaja.

"Nagu ikka, oodatakse üritusele ka kauplejad. Teretulnud on kõik käsitöö, aia- ja talukaupade meistrid," ütleb korraldustoimkonnas tehnilise- ja kaubanduspoole eest vastutav Andrel Lokna. Peatoitlustajaks oodatakse kedagi oma vallast, kellega korraldajate sõnul läbirääkimised veel käivad.

Paar tuhat külalist

Tiskre külakeskusesse Alasniidul toimuvale Külade Päevale oodatakse 7. juunil vähemalt paari tuhandet külastajat- huvilist. Parkimiskohad autodele saavad olema seni täisehitamata kruntidel - nii on arendajaga kokku lepitud.

Külapäevade korraldamist toetavad praegu Harku vallavalitsus ja Tarplani Kaubanduse OÜ. Teretulnud on ka teised toetajad ja vabatahtlikud.

"Korraldustoimkonnas on küll kümmekond inimest, aga meie eesmärk on, et ikkagi kogu küla, kõik pered, kõik kodud, lööksid ürituse korraldamisel kaasa. Kes kohviku avamise, kes õpitoa läbiviimise, kes lihtsalt oma koduõue ja -aia kaunistamisega," võttis korraldajate mõtted kokku projektijuht Erik Sandla. Nii saab küla tervele vallale ilusa päeva korraldada.

Võimalused selleks on olemas - küla ja peopaik moodustavad ühtse terviku.