Sellegipoolest külvas ta kevadel usinalt suvelillede ja köögiviljade seemneid. Seda on ta teinud ka varasematel aastatel. Lume sulades selgus, et aeda ei saa midagi istutada. Kuna kõik peenrad olid kanga ja kergkruusaga multšitud, nn vaba mullapind puudus.

"Muremõtteis istusin ühel hommikul varakevadiselt päikeselisel rõdul ja seal see mõte rõduaiast sündiski," meenutas Elhuveig.

Aed 35 ruutmeetril

Rõdu ise oli 35-ruutmeetrine. Soodsamate lahenduste otsingul (kuna tegemist oli üürikoduga, siis sinna statsionaarseid lahendusi ei saanud planeerida) jäi naise silm pidama suurtel plastist seguvannidel.

Elukaaslane puuris nende põhja väikesed augud liigvee ärajuhtimiseks. Drenaažiks sai kergkruus, selle peale kiht filterkangast ja täiteks orgaanilise väetisega lillemuld.

Täiendava rammuna segati hulka kanakakagraanuleid, liiva ja turvast. Algul oli pererahval mure, et kastid jäävad inetud. Kuid taimed kasvasid naise sõnul lõpuks nii lopsakaks, et kastid enam suurt välja ei paistnudki.

Rõdul kasvasid peamiselt suvelilled ja maitsetaimed, köögiviljad ja marjad. "Suurem osa taimi külvasin-kasvatasin ise. Eriti uhke olin isekülvatud hübriidpetuuniate üle, mis on tõesti väga tänuväärsed õitsejad, samuti kollaseviljaliste kuumaasikate üle, mis hakkasid juba esimesel kasvuaastal rikkalikult saaki andma," rõõmustas Elhuveig.

Tunnustus oli üllatus

Et rõdu tuli kena välja ja tuttavate tagaside oli positiivne, siis otsustas ta saata fotod ka Aasta Kodu 2013 konkursile. Ühel päeval üllataski naist Kodukirja aiatoimetaja Eva Luigase telefonikõne, kes soovis tulla aeda vaatama.

"Veelgi suurem üllatus oli saada kutse Aasta Kodu lõpuüritusele Kadrioru Kunstimuuseumi.

Rääkimata koha peal parima aiaruumi auhinna väljahõikamise ähmist. Preemia kulus ära uute aiatarvete soetamiseks, teadagi see rohenäppude värk," seletas Laila Elhuveig.

Ta tunneb uhkust, et loomingut märgati, sest tegemist ei ole aiaprofessionaaliga.

Tänaseks on perekond elukohta vahetanud. Elhuveigi sõnul elab rõdu käesoleval suvel oma elu. "Uues elukohas küll rõdu pole, ent kevadel ootab ees kooliga seotud praktika kohalikus puukoolis. Seega saan näpud mullaseks nii või teisiti," rõõmustas ta.