Hariduskonverentsil osales üle 250 inimese Eesti eri paigust , kelle hulgas oli õpetajaid, koolijuhte, tugispetsialiste ja lapsevanemaid. Inimesi tõi kokku sügav mure erivajadustega laste hariduskorralduses toimuva pärast. Konverentsil esinesid ettekannetega tunnustatud spetsialistid: Tartu Ülikooli eripedagoogika professor Jaan Kõrgesaar ,Kadrina keskkooli õppealajuhataja Ingrid Vaikmaa, Ülle Kuusik Tartu Hariduse Tugiteenuste Keskusest, psühhiaater Mari Viik , Tiina Kallavus Tartu Herbert Masingu koolist. Päeva juhtis Postimehe mullune arvamusliider ja Puutepunkti telesaate produtsent Tiina Kangro.

Kadrina keskkooli õppealajuhataja Ingrid Vaikmaa sõnul on tavakoolides enamasti olemas kogemused õpiraskuste või käitumishäiretega õpilaste õpetamisel ja sageli on nende jaoks moodustatud väikeklasse või eraldi õpperühmi, kuid see kõik puudutab normintellektiga õpilasi ehk õpetamist tavalise riikliku õppekava alusel.

Konverentsil esinesid muusikaliste ja sõnaliste etteastetega õpiraskustega klasside õpilased. Direktor Arvo Pani tänas õpetajaid, kes on pikaajaliselt töötanud erivajadustega õpilastega meie koolis. Nendeks olid praegu töötavad Elle Tamme ja Rea Ritsik, aastakümneid töötanud logopeed Inna Kivimäe ning pensionipõlve pidavad Asta Sander ja Helgi Sihver.

Ühisarutelust jäi kõlama sõnum, et töökätest tühjaks jooksma kippuv Eesti riik peaks rohkem hoolima oma hariduslike erivajadustega lastest ja noortest, toetades neid nii alus-, põhi- kui kutseharidussüsteemis selliselt, et neist saaksid tulevikus oma eluga toimetulevad kodanikud ja tublid töömehed või -naised, mitte riigile kuluks olevad sotsiaalabi tarbijad.

Konverentsi lõppdokumendina vormistati memorandum, milles juhitakse tähelepanu probleemidele Eesti hariduspoliitikas ja vastavates seadustes, mis vajavad senisest targemaid ja vastutustundlikumaid lahendusi.

Konverentsi korraldustoimkond esitab memorandumi riigikogu kultuuri- ja sotsiaalkomisjonile, haridusja teadusminister Jaak Aaviksoole, sotsiaalminister Taavi Rõivasele, riigikontrolör Alar Karisele, õiguskantsler Indrek Tederile ja president Toomas Hendrik Ilvesele.

Konverentsil esinesid ettekannetega Tartu ülikooli haridusteaduste instituudi juhataja, staažikas eripedagoogika arendaja professor Jaan Kõrgesaar, erivajadustega laste stressiküsimustega tegelev psühhiaater Mari Viik, Eestis seni ametlikult puuduva nn varajase märkamise eestkõneleja Ülle Kuusik Tartu hariduse tugiteenuste keskusest, mitmed koolijuhid jt.