Puude vahele oli seatud üles kolm miinipildujat, mille ümber askeldavad vaevu looduse foonilt nähtavad laigulises vormis mehed. Eemal seisid maskeeritud autod ning ühe kadaka all olid ennast sisse seadnud tulearvestajad. Ootamatult elavnevad kõik. "Küsin üksuse suurust," hüüdis keegi.

"Jalaväejagu! Ette valmistada 12 miini ja lahing kolm," vastati salakeeles. Kohe tuleb parandus ning teatatakse hoopis lahing neljast. Edasi järgnes pikk numbrite jada. Sellele järgnesid ettekanded: "Kolmas suunatud! Esimene suunatud! Teine suunatud! Tuld! Laadida! Esimene lastud!".

Kusjuures tegelikkuses ei lasknud relvad välja ühtegi miini. Tulistamist vaid imiteeriti.

Lahinglaskmine Kuusalus

Seletust salakeelele ja tegevusele andis nooremleitnant Edgar Pau. Mehe kinnitusel on miinipildujate rühm toetusallüksus. Jalaväerühmad tegutsevad tavaliselt avamaastikul.

Miinipildujad aga veidike tagapool. "Kui jalavägi on "vaenlasega" kontaktis ja sattuvad hätta, siis saavad tellida meie käest tuld," seletas Pau.

Kuidas tulistamise ja õppuste paigad valiti? Nooremleitnandi sõnul on selleks head noorendikud, kus puude vahel on ka lagendikke. Türisalus on palju kadakaid ning need sobivad hästi. "Puude vahel saab maskeeruda. Üldjuhul kasutame võrke, kuid täna seda pole. Ajame läbi okstega," ütles Pau.

Rahumäel asuv vahipataljon saab teha õppusi mitmes paigas. Männikus on neil võimalus tegutseda linnakus ja karjääris, Nõmmel aga parkmetsas. Et aga sealsed maastikud liialt üksluiseks ei muutuks, kasutatakse ka linnalähedast Türisalu raketibaasi maa-ala. "Oleme õppusi pidanud ka Pahklas. Lahinglaskmised toimuvad kas keskpolügoonil Kuusalu vallas või Virumaal Sirgalas," selgitas Pau.

Mitmekesine paik

Türisalul on väga palju eeliseid. Sealne maa-ala on väga suur, ulatudes ligi viie ruutkilomeetrini. Sellele mahub üheaegselt tegutsema kuni neli rühma.

Lisaks metsasele alale ja loopealsetele asub seal ka palju rajatisi. Viimastes saavad jalaväelased harjutada paukmoonaga linnalahinguid.

"Väga head on kunagisi rakettide positsioone ümbritsenud vallid. Need annavad hea vaheldusrikka maastiku," ütles Pau. Lisaks saab Harku vallas edukalt lahendada ka logistika.

Mehed saabuvad kohale hommikul ning sõidavad õhtul taas pealinna.

"Luurajate grupp tuleb kõige varem. Nad peavad panema maastikul paika kohad, kust me oleme võimelised laskma. Umbes pool tundi hiljem on kohal miinipildujaning jalaväerühmad," jätkas Pau. Soe toit tuuakse ajateenijatele lõunaks väeosast kohale.


Aprillis on Türisalus mitu õppust
• Põhja kaitseringkonna vahipataljoni õppused toimuvad 8. ja 9. aprillil. 1. jalaväebrigaadi tagalapataljoni õppused 14.-16. aprillini ja 21.-25. aprillini.

• 26. aprillil tegutseb endises raketibaasis spordiklubi Adrenaliin.

• Harku vallavalitsus palub vabandust tekitatud ebameeldivuste pärast. Vaata teavet ka www.harku.ee ning vahipataljon. mil.ee.

• Türisalu raketibaas rajati ENSV Ministrite Nõukogu otsusega 1946. aasta suvel. 1993. aastal andis Vene armee selle Eestile üle. Aastatel 1993-97 puhastati maaala reostusest.