Iseendaga sõjajalal inimene kisub ka teisi sõtta. Tehes küll rahutuvi nägu ja ajades inglijuttu, kisuvad tema sisemised pinged tegelikult pärispingeid üles. Sellises väändes rahutuvi seisus inimene sosistab kuulujutte ja vormib oma luulusid tõesena tunduvaks luuleks. Ja hakkab siis neid lõpuks ka ise uskuma.

Sama on ka päris sõjaga. Mida rohkem lasta siin hirmul silmi suurendada , seda hirmsamad asjad tunduvad ja tegelikkuses ka lõpuks lähevad. Kainus ja sirge silmavaade maailma asju jälgides aitab kaasa nende asjade vaospüsimisele. Mõtte jõud on suur.

Taoliselt pole vaja ka ülemõtlemist ja kartusteõhku täis ajamist Keeni Põhikooli ja Sangaste lasteaia ühinemise teemal. Tegu on ikkagi ühe võimalusega vallaelu arengus ja sedagi saaks teha alles aastate pärast. Praegu ju alles seda asja kaalutakse ning küsitakse inimestelt. Kas üldse kunagi nii teha ja kui teha, siis kuidas? Ei koli keegi asutusi kokku lähiaastatel ja asjad kulgevad omasoodu harjunul moel edasi. Tegu on võimaliku tulevikuaruteluga. Hirmu silmad võiks siin kinni küll olla. Ei teha siin ju ühtki liigutust ilma lapsevanemate nõusolekuta ka tulevikus.

Et edasi minna, on vaja asju arutada. Asju arutada ei tohiks peljata. Paraku tundub mõnedel meist olema hirm ükskõik kui tavalise ja loomuliku arutelu ees. Keegi aga üritab siis ka vett sogaseks ajada ja sealt mingeid omi kalu püüda. Panikööride ja sisemise maailmasõja ohvrite ohvriks sattumise vältimiseks kordame veelkord tõest infot.

Lasteaia ja kooli kokkukolimist ei ole keegi otsutanud ega hakka ka lähiaastatel otsustama enne, kui see inimestele sobib ja ka vallal tekivad vastavad võimalused. Kool ja lasteaed ühise juhtimise alla viia on ainult juhtimiskorralduslik teema, mis ei muuda tavalise lastevanema jaoks midagi. Ka hoolekogud jätkavad eraldi, lasteaed on Sangastes ja kool Keenis, nagu ennegi. Lihtsalt kahe direktori asemel oleks mingist ajast üks. Nii lihtne ongi!

Iseasi, kas just ummisjalu kiirustama peaks, aga kui antakse piisav ettevalmistamise aeg selleks, siis vallajuhina kiidan taolise ettepaneku heaks. See oleks ratsionaalne ja tagaks ühtlasema arengu nii koolis, kui lasteaias. Vastväited on arutlusteema.

Seega mu head kaaskondlased! Ärgem laskem end hirmutada ja ärevusega ehmatada. Vahepeal on maalitav koll tegelikkuses hulga vähem kole, kui hirmualdis maalimeister paista tahab lasta.

Vähem sõdu me ümber ja sees,
kui selgem silmavaade ees!