„Meil on väga hea meel, et uus põllumajandusminister Ivari Padar tegi esimese külaskäigu just peretallu,“ teatas lauda avamisel talu perenaine, praeguse farmiomaniku vanaema Tiiu Saare. Saare rõhutas, et tänavune aasta on kuulutatud peretalude aastaks ja nende suure pere kolm põlvkonda on järjepidevalt töötanud selle nimel, et moodne talumajandus üles ehitada.

Esmaspäeval ametisse astuv põllumajandusminister Ivari Padar lisas täpsustuseks, et täna on ta veel Euroopa Parlamendi saadik, uue ameti saab ta 7. aprilli kell 15.00, samas lubas ta lindilõikamisel Männituka talu linditüki kohe uude kabinetti üles riputada.

„Kui ma sain 15 aastat tagasi põllumajandusministriks, oli aasta 1999 ja ajad olid nii rasked, et isegi Belarussi traktor oli suur unistus. Põldudel oli toona traktoritest vaid T40 ja Soome humanitaarabi. Mäletan, kuidas 20 000 lehma saadeti tapamajja.
Nüüd tulen uuesti ametisse ja näen uut värskust, optimismi, lüpsirobotid on talulautades ja aeg on kõvasti edasi läinud,“ rääkis Ivari Padar.

Ta rõhutas, ehkki räägitakse, et ainult suured on edukad, pole see alati nii. „Ka peretaludel on väga selged võimalused, olen ise ka hingelt peretalude inimene,“ teatas Padar.

Ajaloolises Männituka talus tegutseb koos kolm põlvkonda - vanaema Tiiu Saare koos abikaasa Kaljuga, nende poeg Margus ja tütar Margit oma peredega. Viimastel aastatel ongi lapselapsed jõuliselt talumajandamise üle võtnud.

OÜ Männituka Farmi uus karjalaut kuulub lapselaps Margot Saarele ja tema elukaaslasele Eero Kurmile.

„Ma olen nii õnnelik, et kogu mu suur pere majandab siin Seljametsa talus, elame erinevates taludes ja aitame üksteist. Minu lapselaps Margot Saare on tõesti tubli, et nii noorelt on kogu laudamajanduse üle võtnud,“ rääkis vanaema Tiiu Saare. Lisades, et siin talus kasvatatakse ka kanu ja peetakse jaanalinde.

„Männituka talu tegemistes näeme ühe suure talupere kolme põlvkonna elujõudu. Kui tihti pole kellelegi talu edasi anda, siis siin on noored aktiivselt talumajandamise üle võtnud. Noorte vaade on uuem ja julgem, nemad viivad elu maal edasi,“ tunnustas Männituka talupere ettevõtmisi Pärnumaa talupidajate liidu juhatuse esimees Olavy Sülla.

OÜ Männituka Farmi karjalaut on aastate jooksul saanud osade kaupa uued juurdeehitused. Uude robotlüpsi alasse on paigaldatud kaks DeLavali VMS lüpsirobotit, kus lüpstakse üle saja lehma. Keskmine lüpsmine toimub 2,5 korda ööpäeva jooksul.

Uue sinise DeLavali roboti käsi on teistest robotitest paindlikum, võimaldades viperusteta lüpsta ka ebstandartsete nisadega lehmi. Üks robot suudab teenindada 60-65 lehma, iga lüpsikorra andmed ja tulemused on Interneti ja nutitelefonide teel kontrollitavad.

Vabapidamislaudas on kasutusel aktiivsusmõõtmisesüsteem, sõnnikupump, spetsiaalsed matid loomade puhkealal, aga ka farmihaldussüsteem DelPro, ventilatsioonikorstnad, kettskreepersüsteem. Loomadele on paigaldatud T400 ja C20 tüüpi jooturid, lisaks vasikajooturid.

Robotlauda ehituseks sai OÜ Männituka Farm PRIA-lt 500 000 eurot toetust, lisaks võeti ka pangalaenu. Lauda avamisele ja uute seadmete uudistamisele järgnes meeleolukas peoõhtu Seljametsa külamajas, kohal olid ka Paikuse vallavalitsuse esindajad, kaugemate külalistena Soome talumehed.