2011. aasta alguses kirjutas lapsepuhkusel olev ja koorilaulu järele igatsev dirigent Elen Ilves Anne-Ly Mitile soovist asutada laulukoor. Mitt veab nimelt Suurupi seltsi ja Ilves on sama küla elanik.

"Mina olen kogu teadliku elu laulnud koorides. Aga siis oli paus. Haarasin kohe ideest kinni," meenutas Mitt. Laulja sai dirigendiga kokku ja panid paika plaani: 1. aprillil teeme esimese proovi.

Koori loomist reklaamiti Facebook'is ja vallalehes. Üleskutsel oli edu. Naljapäeval kogunes Suurupisse Rehe talu peohoonesse 15 lauluhuvilist.

"Naiskooriks kujunemine läks kuidagi loomulikku rada pidi. Mõned mehed käisid algul uudistamas või õigemini tõid oma naised meile laulma," ütles Elen Ilves.

Tänaseks laulab kooris 27 naist. Liikmeid on Suurupist, Murastest, Vitist, Vääna-Jõesuust, Ilmandust kuni Tabasalu, Harku ja Tallinnani välja.

Nimi tuletornide järgi

2. mail 2011 sai koor nime "Meretule". Miti sõnul korraldasid nad sõbraliku konkursi ning võidunimi valiti Suurupi tuletornide auks. Millised on olnud kolm aastat proove ja esinemisi? Ilves ja Mitt ütlesid, et koor on kasvanud ja muutub aina paremaks.

Teisel hooajal leidsid daamid juba nii palju julgust, et võtsid osa vabariiklikust naiskooride konkursist. "See proovikivi, mis sai edukalt läbitud, kinnitas meie võimekust. Meid märgiti ära ka Eesti Kooriühingu aastaraamatus kui "uued tulijad"," rääkis Ilves.

Osaletud on talvistel laulupidudel "Jää hääl" Toilas, naiskooride laulupäeval Intsikurmus, Popkoori peol ning Harjumaa laulu- ja tantsupeol Keilas. Loomulikult ka paljudel valla tähtpäevadel ning kaugemalgi toimunud sündmustel. Repertuaaripuudust Suurupi lauljatel pole, sest uue koorina on paljud asjad veel esitamata. Naiskoori kõla võib dirigendi sõnul olla väga rikas ja värviderohke.

"Selleks, et see nii oleks, peavad naiskooris olema madalad aldid ja kõrged sopranid.

Neid äärmisi häälerühmi tuleb eriti otsida ja õnneks on nad leidnud tee ka meile. Lauljad võtavad asja õhinaga," lisas Ilves.

Proovid toimuvad esmaspäeviti kell 19-21 alumise tuletorni naabruses asuvas väikeses majakeses.

Peolaulud olgu selged

Juuli alguses toimub järjekordne üldlaulupidu, mille repertuaar on küllaltki nõudlik.

Kas "Meretule" kooril on juba esinemisõigus käes? "Naiskooridel on toimunud juba üks ettelaulmine ja kohekohe on ka teine tulekul," ütles Ilves. Tema kinnitusel kulges naiskooride esimene proov kenasti. Üldjuhid olid rahul kuulduga, lauljad tegid proovis kenasti tööd kaasa ja ettelaulmise said kõik tublilt tehtud. "Naiskoor "Meretule" võtab osa ka valiknaiskooride esinemisest. Lisaks saame kaasa laulda vägevates ühendkoori lugudes," rääkisid Ilves ja Mitt.

Kuid enne seda annab koor laupäeval, 12. aprillil, Vääna mõisakoolis kevadkontserdi. Lauluga toetavad naisi Kuivajõe mehed. Kavas on teosed laulupeo repertuaarist ning kontsert kestab umbes tunni.

Kui soovid naiskoori kohta rohkem teada saada, vaata www.suurupi.ee.