"See jätab Linnamäele kaks alternatiivi: kas lõhkuda tamm ja lõpetada paisutamine või tagada siirdekalade läbipääs tammist," ütles Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik.

Kalade läbipääsuks on teoorias ka muid võimalusi kui tammi lõhkumine. 2011. aastal koostas Eesti Energia Linnamäele kalatrepi rajamise eelprojekti ja esitas kaasrahastamise taotluse Keskkonnainvesteeringute Keskusele. Kuivõrd aga kalateadlased ja ametnikud polnud veendunud, et kalatrepp annab soovitud tulemuse, jäi see idee teostamata.

Nüüd ollakse jõutud olukorda, kus enne otsuse tegemist tuleks kaaluda - kohaliku kogukonnaga arvestades tuleks säilitada nii tamm kui paisjärv, sest kohalike jaoks on tegu olulise puhkepiirkonnaga, lisaks käib Linnamäel palju turiste.

Teiselt poolt peavad kalateadlased Jägalat oluliseks lõhejõeks. "See olulisus väljendub täna aga vaid sõnades, sest ühtegi põhjalikku uuringut pole tehtud," märkis Eesti Energia taastuvenergia ja väiketootmise juht Innar Kaasik. "Ükski Eesti kalateadlane pole nii kaua elanud, nagu elektrijaam ja paisjärv on siin olnud, ja seega ei oska keegi ka öelda, kui palju siin lõhelisi oli ja kui palju nad siin kudesid."

Loe pikemalt Harju Elust.