Mehhaniseeritud seadmed ja automatiseeritud protsessid on ka selles valdkonnas efektiivsuse eelduseks. Armarium täidabki ühte lüli selles tootmisahelas, valmistades ujuvparvesid.

Ehitavad vee peal

Kalakasvatusparved, mida Armarium valmistab, on kuni 30 meetri pikkused, vastvavalt tellimusele kas kahe, kolme või neljakordsed ehitised, sisseehitatud 100- kuni 600-tonniste toidumahutitega.

Tööd tehakse allhanke korras firmale Marketex Marine, viimane kuulub omakorda BLRT kontserni.

Tõsi, päris nullist parve ei ehitata. Jõgisoo firma kätte jõuab metallkonstruktsioonidest alus, millele Armariumi töömehed ehitavad peale soojustatud seinad, valavad põrandad, paigaldavad aknad ja uksed, torustikud ja küttesüsteemid, kõik see päädib olme- ja puhkeruumide sisustamisega.

Ühe parve kallal nokitseb 4-5 meest ja valmis on alus tavaliselt ca kuu ajaga. Kogu ehitustegevus toimub sadamas vee peal, sest parv iseseisvalt ei liigu. „Eks see ole ehitustöö nagu iga teinegi.

Mõned iseärasused muidugi on, no kipsplaati ei saa kasutada, mutrid-kruvid olgu roostevabad ja kogu mööbel peab olema põrandaile- seintele kinnitatud," ei leia tootmisjuht Kuido Meikar suuri erinevusi kindlal maapinnal ja vee peal ehitamise vahel.

Jõgisoo külas Vesiveski tee tootmisüksuses toimub siis peamiselt sisustusdetailide valmistamine - siin nikerdab 8-meheline brigaad vastavalt mõõtudele ja soovitud värvitoonidele valmis köögimööblid, sohvad ja muu eluks-oluks vajaliku. Valmistoodang tarnitakse juppidena Kopli või Loksa sadamasse ja pannakse seal siis parve peal paika.

Täisautomatiseeritud, autonoomse kütte- ja elektrisüsteemiga ning töötajatele mugavate elutingimustega ujuvparvele antakse igaühele ka Norra kvaliteedistandardi sertifikaat. Kui parv lõpuks valmis, transporditakse see vett mööda Norrasse kohale ja ühendatakse seal toidu reservuaaridega _- suurte võrkudega vees, kuhu parve pealt mööda automatiseeritud söötmistorusid toit kaladele kohale jõuab.

Laienemisplaanide suund jaeturule

Töötajaskond on Armariumis valdavalt venekeelne, puusepa ja sanitaartehniku kompetentsiga. „Eestlasi meil jah eriti ei ole.

Eks kõik keeleoskusega kõvemad ehitusmehed on juba ammu sealsamas Norras või Soomes tööl," põhjendab Kuido Meikar. Jõgisool tööl käivad inimesed tulevad igapäevaselt Tallinna poolt tööle, kohalikust külast on ametis vaid üks inimene, kes käib koristamas.

 „On jah selline olukord, et meie toome linnast töötajad ja kohalikud sõidavad linna tööle, aga eks see on see tänapäevane elu," nendib tootmisjuht.

Sel aastal seisab ettevõttel ees tootmismahtude kasv - kaks tööbrigaadi tuleb juurde, kuna firmal õnnestus saada otselepingud Norra tellijatega ja lisaks Loksale ja Tallinnale pannakse parveehitus käima Poolas ja Leedus.

Pikemat hingetõmbamisaega tootmisjuhi sõnul kahe projekti vahel naljalt ei olegi. „Norras on ju fjorde küll," naerab mees ja tõdeb, et olles juba 10 aastat nii konkreetses nišis kogemustega tegijad, on ettevõte täna pigem laienemisteed minemas.

Jõgisool seadis ettevõte oma kontori ja tootmisbaasi sisse alles eelmisel aastal, varasemalt kasutati rendipindu Koplis, üheks ümberkolimise põhjuseks olid ka meeles mõlkuvad laiendamisplaanid.

Praegustele tootmishoonetele lisaks on firma omandis ka kõrvalasuv tühi maalapp, kuhu uue hoone rajamise planeeringuga juba vaikselt tegeletakse.

Selle realiseerumine võimaldaks ettevõte pilgu pöörata senisest enam sisekliendist tarbijale ja suunduda mööbli valmistamisega ka jaeturule. Kuigi ka juba täna saab kunde Jõgisoole sisse astudes erilahendustega mööblitellimuse esitada_- tootmishoone on äsja saanud värske sisseseade.

Puurimisseadmed ja kuumpressi pink, höövel ja freesimasin jne_ - investeering ulatus ca 200 000 euroni. Samas saab jaetellimusi täitma asuda siiski alles siis, kui jõudlust parveehitusest üle jääb. „Kui inimene on valmis ootama, siis teeme muidugi, aga praegustes limiteeritud tootmistingimustes moodustab see marginaalse osa tegevusest," selgitab Meikar. Kui ooteaeg ei peluta, siis Jõgisoo meistrite eelis on see, et tellida saab nö rätsepatöö, võib suisa tuua diivani pildi ja paluda samasugust, aga sentimeetri pealt soovitud mõõtudes. Või joonistada ise unistuste köögimööbli lahendus ja Armariumis tehakse see teoks.

Aastajagu päevi Jõgisool resideerununa, näeb firma endal pikemat tegutsemisperspektiivi kohapeal. Investeeritud on lisaks tootmisseadmetesse juba ka töötajate olmeruumidesse ja mööbli esitlussaali, lootus on ka uue hoone ehitusel ja laienemisel.
_____________________________________
ARMARIUM OÜ
Tegutsemiskoht: Vesiveski tee 32, Jõgisoo küla, www.armarium.ee
Tegutsemisvaldkond: mööblivalmistamine ja siseehitustööd
Töötajaid: 42, neist üks kohalik