"Mõis on ajalooliselt olnud inimeste kodu. Täna on ta kooli kodu. See tähendab, et ta on teiseks koduks paljudelepaljudele inimestele. Ja kõik me tahame, et meie kodu oleks remonditud ja korras. Selleks tuleb vahel ka endal muutustega kaasa minna," kinnitas mõisakooli direktor Gled-Airiin Saarso koolipere valmisolekut remondiks ja kolimiseks.

"Aga loodan, et see hoone, kuhu 2015. aasta sügisel naaseme, on nii ruumikam kui mugavam õppetöö läbiviimiseks."

Remondiga saab kool keldrikorrusele avara garderoobi ja kaasaegse muusikaklassi, samuti hakkab ahjukütte asemel maja kütma keskkütte.

"Mõis, mis on tunnustatud kultuurimälestis, saab peale renoveerimist avatuks kõigile," lubas vallavolikogu esimees Arno Hirtentreu. "See ei suurenda ainult Vääna kandi tähtsust, vaid on oluline kogu vallale. On ju üldteada tõde, et vanad majad säilivad ikka eluga, mis neis käib."

Mahuka projekti rahastamisest kõneles valla arendusja haldusosakonna juhataja Nele Nõu. Valla rahastamistaotlus rahuldati teisel katsel just Euroopa Majanduspiirkonna (EMP) finantsmehhanismi programmist "Mõisakoolid - säilitamine läbi kasutamise."

Kuidas tulevikus mõisahoonet kui kultuuriloolist objekti kasutama hakatakse, sellest kõneles valla arendusspetsialist Rando Lai. "Vääna mõis on küll tuntud ja tunnustatud kultuuri- ja muinsusobjekt, aga meie eesmärk on koos turismiarendajatega tutvustada meie ajaloolist mõisa ka väljapoole Eesti piire," rääkis Lai vallavalitsuse plaanidest.

Et mõisakoolil on enda tutvustamiseks ja ajaloolise hoone vastu huvi äratamiseks ilus legend, seda demonstreerisid kooli kuuenda klassi õpilased Beethoveni klaverietüüdi "Elisele" imeliste helide saatel.

Õpetajate Katrin Järvlepa ja Anu Änilase õpilased esitasid kokkutulnuile etenduse.

Ehitaja, Scandec Ehituse OÜ, projektijuhi Aivo Raua kinnitusel algavad renoveerimistööd mai teisel nädalal. Et tunde vähem segada, alustavad ehitajad välistöödega.