Üllatus läks kümnesse: ootamatu külalise saabumist oli õpetaja eest hoolega varjatud. Mõtte algataja 12H klassi õpilane Andres Urmet: „Õpetaja oli meile tunnis maininud, et ta peab Vseviovist väga lugu.

Teadsime, et Vseviov on väga hõivatud. Mingid teised kuupäevad poleks meile sobinud, seega meil väga vedas. Kohe alguses, kui talle kirjutasin, oli ta arvamusel, et tegemist on ülimalt sümpaatse ettepanekuga. Kogu protsess oli eriliselt salastatud. Ainult mõned inimesed teadsid sellest. Plaan õnnestus täiuslikult.

Õpetaja Hurmi oli algul täiesti sõnatu. Tunni lõpus kinkisime õpetajale Vseviovi raamatu "Aja vaimud" koos autori pühendusega. Paar päeva hiljem ka raamitud pildi mälestuseks sellest tunnist. Pean kiitma oma klassi, kes mõttega kaasa tulid ja abiks olid. Raamatu ostis Katherine- Kelly ja pildi suutsime ära raamida tänu Jevgeniale. Vseviovile kinkisime lilled ja kommikarbi."

Õpetaja Hurmi Väljamäe kommentaar: „Minu klass teab, et pean väga lugu David Vseviovist. Olen tundides kasutanud tema tekste ja ilmselt üsna kirglikult rääkinud professori laialdastest teadmistest ning suurepärasest jutuvestmise oskusest. Korra mainisin, et minu suur unistus on veel kord viibida David Vseviovi loengul. 22. aprillil oma klassi kirjandustundi minnes olid õpilased eriliselt elevil. Küsisin, miks nad täna nii kavalalt naeratavad, ent vastus astus armsalt muheledes uksest sisse. Selle kirjandustunni pidas David Vseviov, jutustades meile neli lugu, millesse oli põimitud ajalugu, olustikku ja targa mehe eluvaateid. Milline suurepärane kingitus, milline suurepärane kirjandustund: emotsionaalne ja hariv!

Minu jaoks oli see rabav ja ütlemata liigutav hetk: õpilased olid võtnud vaevaks oma õpetaja unistus täita. Imetlusväärne oli ka see, et nad suutsid seda minu eest salajas hoida. Meeldiva kohtumise lõpus kinkisid õpilased mulle ka David Vseviovi raamatu „Aja vaimud", loomulikult pühenduse ja autogrammiga. Edaspidi seda raamatut käes hoides meenuvad mulle noored inimesed, kes suudavad ülevaid, hinge kriipivalt ilusaid hetki luua."

Foto: Jevgenia Mihhailova