Seekordne teema – “Öös on tähti” – inspireeris muuseume tooma üheks ööks publiku ette põnevamaid palasid oma kogudest.

Tegevust ka päevasel ajal

Siiski on mõtet vaadata muuseumide plaane lähemalt, sest mõnes kohas hakatakse üritustega juba varakult peale.

“Lastega pered liiguvad meelsasti päeva esimesel poolel ja seepärast panime kolme muuseumiga kokku kava, kus on tegevust ka väikelastega peredele ning samas ei pea kartma, et ühte kohta minnes teisal millestki põnevast ilma jääd,” selgitas Kukruse polaarmõisa perenaine Kaja Kama.

Nende juures algab muuseumiöö juba kl 10 hommikul jääkaru Tolli hommikvõimlemisega ning kulmineerub siis Tartu Ülikooli teadusbussi kosmoseetendusega. Pärast seda viib spetsiaalselt käima pandud muuseumibuss huvilised edasi Iisaku muuseumisse ning seejärel lisandub programmi Jõhvi kindluskiriku muuseum.

Kuna tänavune teema kannab nime “Öös on tähti”, on paljud programmid seotud astronoomiaga ning tõepoolest taevasse vaatamisega. Eredalt säravad ka kohalikud tähed, ning muuseumid on nõusse saanud mitmeid tuntud inimesi rahvaga kohtuma: öös liigub nii kirjanikke, kunstnikke, matkajaid kui rändureid. Muuseumid peavad oluliseks ka käimasolevat liikumisaastat ning on programmi otseselt või kaudselt sidunud liikumisega.

Nii kutsub rahvusarhiivi filmiarhiiv inimesi jalgrattaretkele mööda ajaloolisi filmivõttepaiku Põhja-Tallinnas, Hiiumaa Muuseumi Pikas majas aga tulevad publikuga kohtuma Hiiumaa sporditähed. Eesti Spordimuuseumis Tartus korraldatakse taas traditsioonilist sporditeemalist öö-mälumängu, Obinitsa seto muuseumitarõ on öisesse tähelaeva kutsunud mägironija Alar Siku.

Programme sirvides selgub, et ööst võib tähti otsida väga erinevatel viisidel ning osalejad on olnud selles osas leidlikud. Näiteks liitub muuseumiööga tänavu esimest korda Tallinna Botaanikaaed, kes kutsub inimesi uurima, kuidas taimed kosmosekliimale vastu peavad, ning lubab, et kiigata saab ka teleskoopidesse.

Järvakandi klaasimuuseumis saab kätt harjutada nii klaasmulli puhumises kui tähtede klaasile graveerimises. Kunda tsemendimuuseumis uuritakse aga üllatavalt hoopis gastronoomiavalla tähti ja toidukultuuri.

Eesti Panga muuseumis õpetatakse õigetel ja valedel rahatähtedel vahet tegema. Süvahavva villavabrik-muuseumist minnakse aga tähistaeva all matkama.

Uksed teevad lahti ka mitu kirikut: Tallinna Toomkirikus on terve muuseumiöö ajal väikesed tasuta kontserdid, Harju-Ristil Risti kirikus ekskursioonid ja orelimuusika.

Eesti bussiajaloo selts tuleb muuseumiööl Tallinnas tänavatele ajalooliste bussidega – need alustavad sõitudega kell 20 Tallinna bussijaamast.

Ööbussid ja vabatahtlikud

Seni on selleaastasel muuseumiööl kaasalöömisest teatanud üle 130 muuseumi, lisaks arhiivid, näitusepaigad, samuti kirikud. Kaasa löövad mitmed ajalooseltsid. Muuseumid avavad tasuta külastusteks oma uksed kella 18−23. Harjumaal, Tartu- ja Põlvamaal, Ida-Virumaal ning veel mitmes maakonnas sõidavad muuseumide vahel tasuta või väikese tasu eest ööbussid ja külalisi aitavad muuseumides vastu võtta öö vabatahtlikud.

Muuseumiööd korraldavad igal aastal koos Eesti muuseumid ja Eesti Muuseumiühing ning ICOM Eesti. Täpsemat infot muuseumiöö kohta saab veebilehelt www.muuseumioo.ee ja Facebookist www.facebook.com/Muuseumioo.