Ettevõtte omaniku Marcus Skinnari hinnangul on neljandik Rootsis tehtavatest hauakividest valmistatud nende tehases ja nüüd plaanitakse jõuliselt jõuda ka Soome ja Eesti turule, edaspidi ehk kaugemalegi.

Keila tehase juhi Andreas Sundbomi sõnul olid Eestisse tehase rajamise taga eestlased ise: „Meie Rootsi tehases töötas palju eestlasi, kes tegid väga head tööd. Nii mõtlesimegi eestlastele töökoha lähemale tuua ja oma tooteid siingi pakkuda.
Kuna Eesti on Rootsiga võrreldes väike ja turuletulek aeganõudev protsess, siis praegu valmistame Keilas kive põhiliselt Rootsi viimiseks."

Vastavalt kliendi soovile valitakse kataloogi järgi kivi suurus ja värv ning lepitakse kokku teostus, kirjakuju, graafilised kaunistused jne. Kivid viiakse laevaga Rootsi, kus paigaldajad toimetavad need kalmistutele.

Soovi korral rajatakse hauaplatsile kiviga sobiv ääris. Samal moel saab kivi välja valida ka Eesti kalmistutele. Et lihtsam valida oleks, on tehase taga platsil muru sees reas kümnete kaupa näidiseks toodud erinevaid juba kujundatud hauakive.

Kivimid on maailmas erinevad ja selleks, et pakkuda mitmekesisust, tarnitakse kive peale Rootsi ning Norra ka Indiast, Hiinast, Aafrikast jm. Nii on kliendil võimalik valida peale musta, halli ja valge ka punase või sinise tooniga kivi. Kõik need värvid on maailmas olemas.

Kui rõivamood vahetub peaaegu igal aastal, siis eelistused hauakivide suhtes nii kiiresti ei muutu.

Marcus Skinnari hinnangul on hauakivide kujundus Rootsis ja Eestis küllaltki sarnane, erinevus on vaid suuruses - Rootsis tellitakse rohkem suuremaid kive. Nii on kombeks ja küllap mõjutab valikut ka hind.

„Keskmise hauakivi hind jääb 300-400 euro kanti. Selline on päris suur kivi, kuhu mahub graveerida 5-6 nime," lisab Andreas Sundbom.

Edurus AB on Rootsis hauakive teinud 7 aastat. „Rootsis on meie eelis kõrge kvaliteet, hea hind, tellimuse täitmise kiirus," väidab Marcus Skinnar.

„Eelis on ka see, et oleme turul suhteliselt uued tegijad. Aastas teeme juba 4000 hauakivi, mis on Rootsi kohta väga suur number."

Keila tehase juhi Andreas Sundbomi sõnul on siingi suured plaanid. „Et tehas toimiks nagu peab, kavatseme hakata töötama kahes vahetuses. See on suur väljakutse, sest juurde on vaja palgata vähemalt 20 töötajat. Kvaliteetse tööjõudu leidmine pole aga kuskil kerge."