Nüüd on Laagris ja selle lähistel ca 10-kilomeetrine 15 kontrollpunktiga tähistatud mobiilne orienteerumisrada.

Eeldab paari äppi

Orienteerumissport on spordiala, kus võistleja läbib kaardi ja kompassi abil ning võimalikult kiiresti maastikul tähistatud ja kaardile märgitud kontrollpunktid. Tava- ja mobo-orienteerumise vahe on see, et kaarti ja kompassi näppu võtta polegi vaja, seda asendab rakendus nutitelefonis.

Kõigepealt tuleb veebilehelt mobo.osport.ee installeerida vastav äpp, käivitada see ja laadida alla valitud kaart koos rajaga. Maikuust alates leiab sealt keskkonnast tänu Priidule ka Laagri-Harku nimelise kaardi. Laagri raja stardipunkti, mis silmale kaugele näha, leiab vallamaja vastas, jõe ääres olevast parklast.

Sealt võibki näiteks alustada. „Aga tegelikult ei ole alguspunkt oluline, võib vabalt valida endale lähima kontrollpunkti ja alustada sealt, kus sobib, läbides täpselt niipalju punkte ja sellises järjekorras, kui parasjagu tuju on," soovitab Priit.

Raja läbimise ja kontrollipunktide kohta saab virtuaalvõrku statistikat koguda. Seegi käib nutividina abiga, iga kontrollpunkti tahvlil on QR kood, millest tuleb telefoniga pilt teha ja see märge saadetakse serverisse. Veebilehel mobo.osport. ee peetakse statistikat enim kontrollpunkte läbinud mobiil-orienteerujate vahel ja on näha viimased märked kõikide radade kohta kokku.

Teed on mustad kriipsud, hooned mustad kastid, lagedad väljad kollased laigud

Kui äpp on avatud, tuleb telefonis kuvada ette kaart ja otsida sealt järgmine kontrollpunkt. Stardile lähim paistab kaardil kätte suunaga kallasrajalt üle jalakäijate silla teisel pool jõge. „Kontrollpunktide asukohas peab olema midagi äratuntavat, suvalisse kohta ei saa panna - mingi kivi või teenurk või konkreetne objekt peaks ikka olema," selgitab Priit.

Kaardi on Priit joonistatud vastavalt orienteerumise leppemärkidele, mis algajale võib olla harjumatudki, kuigi jõgi ning lähealasuvad tänavad ja hooned on siiski täiesti äratuntavad. „Õuealad tähistakse rohelisega, see on orienteeruja jaoks läbipääsu keeld, samuti punasega viirutatud alad. Teed on mustad kriipsud, hooned mustad kastid, lagedad väljad kollased, valge ala on mets, valgel alal pruunid jooned tähistavad kõrgusjooni," tutvustab Priit. Leppemärkidest arusaamine tulevat Priidu hinnangul paari-kolme korraga, neid võib enne rajale minekut pisut netist tudeerida ka.

Esimese kontrollpunkti otsimine läheb kuni sillast üleminekuni ludinal, esimene mõttekoht tekib kaardil valget pruunide joontega ala silmitsedes. Priidu selgituste kohaselt võiksid need olla siis tähistused kõrguste muutumisest ja väike künka moodi asi tõesti vastu vaatab.

Kaart kuvab otsitava punkti asukohta kusagil sellel künkal jõekalda ja metsanurga vahel. Natuke nõgestes tuulamist ja tähelepanelikku pilku ning tõesti - vastu vaatab juba stardipositsioonilt tuttav infotahvlike.

Taas telefoniga foto koodist, raporteerimaks esimesest töövõidust ja siis juba järgmine kontrollpunkt. Priit teab, et tõsimeelsed harrastajad püsiradu mitmeid kordi läbi ei jookse, põnevus kaob ära. Küll aga usub ta, et algajaile ja miks mitte lastega ajaveetmiseks on Laagri rada heaks võimaluseks. „Kui lastega koos siin mobiiliorienteerumist proovida, siis õpivad nad loodusmärke paremini lugema ja ümbritsevat keskkonda tajuma. Nutitelefonid ja nende kasutamine lastele ju meeldivad ka, siin saab siduda tehnika looduse ja liikumisega," naerab Priit.

Ja veel üks asi. Kes nutividinaid ei armasta, siis oma ehk Laagri- Harku kaardi saab „vana kooli" moel ka välja printida. Tõsi, oma saavutusi siis registreerida ei saa, aga lihtsalt aja veetmiseks orienteerumist proovida küll. Kaart on leitav www.orienteerumine.ee alamrubriigist "Kaardid".


KASULIK TEADA

Tõmba mobo koduleheküljelt vajalik rakendus. (mobo.osport.ee)

Vali endale sobiv rada, kuhu sooviksid minna, näiteks Laagri. Ekraanile ilmub raja kaart. Võid valida endale sobiva kontrollpunkti, millest alustada. Kontrollpunktid maastikul on tähistatud infotahvliga.

Infotahvlitel paikneb spetsiaalne QR kood. Pildista telefoniga seda koodi. Oled jätnud märke, et oled selle punkti läbinud. Hiljem saad interneti teel täpselt läbitud punktid järele vaadata.