Lisaks eeposele laat

Järva-Jaanis köitis ilmeka esitusega kuulajate tähelepanu kohalik kirikuõpetaja Katrin-Helena Melder. Siin lõid kaasa ka kohaliku vutimeeskonna vormis vallavanem Arto Saar, vanaaegses tuletõrjuja kiivris muuseumitöötaja Tuve Kärner ning Naiskodukaitse paraadkostüümis noortejuht Tene Metsma. Samuti Järva-Jaani Soome sõprusvalla Kokkola suhtekorraldaja Virpi Viertola, kes esines vapralt eesti keeles. „Vägagi huvitav ettevõtmine,“ kiitis Stefan soomlaste delegatsioonist, kes kõrvu kikitades võõra ja tuttava kõlaga ettelugemist kuulas. Järva-Jaanis tegeles Väinämöinen muu seas uue Sampo ehitamisega.

Järva-Jaanis Laial tänaval oli ka suur laat. Roosades T-särkides kohalikud noormehed Raido ja Kaspar tutvustasid rahvale oma firma MoobelSL toodangut, kus „SL“ tähendab servamata lauda. Ükskord juhtus nii, et noormehed ehitasid sauna, said selle valmis, kuid sületäis lauajuppe jäi üle. Mõtlesid siis, et teevad nendest köögikapi. Seda nägi üks tuttav ja tahtis endale ka. See oli kolm aastat tagasi. Nüüd müüvad nad oma mööblit veebikaubamajas ON24.

Polnud piimajoomise ilma

Kaarli talu pererahvas Kadri ja Lembit müütasid jahusid, helbeid ja leiba. Kõige kiiremini said otsa pätseriteks nimetatud rukkijahukuklid. Hästi läks kaubaks koriandriga leib, kuid köömnega leiba laadalised nagu ei tahtnud. Naabertalust kaasavõetud talupiima ka ei ostetud. „See on ilma pärast,“ ütles Lembit, „ei ole sellist leitsakut. Hiljutisel Emumäe laadal osteti kiiresti kogu piim ära, seal oli üks jooksuvõistlus, mille osalejad olid eriti janused“. Kadri sõnul otsustasid nad tulla täna just Järva-Jaani, kuna siin on lahedam ja ruumikam olla, kui kaalumisel olnud teine variant, Rakvere linnapäevad, on teada-tuntud oma rahvast tuubil täis Pika tänavaga. Kadri arvates võiksid siinse laadatänavaga piirnevate majade elanikud veelgi rohkem avada kodukohvikuid. Lembitul oli kaasas ka bändžo, millel ta laadaliste rõõmuks viisikesi mängis.

Kohalikud elanikud Age ja Riho müüsid Soomest nii-öelda teisel ringil olevaid rattaid, mille võis kätte saada umbes 80 euroga. Müügiks oli läinud üks selline retrolik linnaratas, suurte rataste ja madala raamiga. Paar lauda edasi istus kunstnik Heitti Polli, kes on oma sõnul juba vana laadahai. Ta on ise laatu korraldanud ja tihe külaline Inglismaa laatadel, kus ta siinsetele kunstisõpradele ilusaid teise ringi esemeid hangib. Kunstnik kiitis Piibe maantee laiema tutvustamise väga heaks mõtteks ning ütles, et sellised suvised ühisüritused on väga kasulikud nii kohalikule rahvale kui kaugema kandi ringiliikujatele, sest need muudavad inimesed aktiivseks ja tegusaks, mis ongi kõige tähtsam.