Usun, et kodanikualgatused onmeie ühiskonnas järjest kasvava trendiga. Mul oli lihtsalt niikahju, et ühtegi kõiki kaaslinlasihaaravat üritust Keilas veel eitoimu. Minu meelest on see suurepärane võimalus tutvustada meie kodulinna, imearmsaid hubaseid hoove ning saada tuttavaks väga toredate inimestega. Viskasin küsimuse õhku (loe: Facebooki) ning see
leidis kohe palju positiivset tagasisidet ja kaasamõtlejaid, siis tuligi see kohe ära teha. Arutelu käigus leidsime sobivaima nime – Keila hoovilood 2014. See annab hoovidele vabamad käed ja ei tahaks piirduda ainult eramajadega. Tore, kui ka korrusmajade hoovid oleks kaasatud.

Loodan väga, et mentaliteet „tehtagu“ asendub ka meie linnas sõnaga „teeme“. Olen siiralt tänulik kõigile, kes juba on nii palju oma mõtteid ja ideid sellesse projekti pannud. Loodan väga, et sellest kasvab välja veel midagi rohkemat kui üks hoovilugude päev Keilas.

23. augusti valisime sellepärast, et siis jõuame ürituseks piisavalt ette valmistada ning suurem osa inimesi on suvekodudest tagasi ja tegutsemisindu täis.

Mis on tähtsam – näidata aeda või pakkuda kohvi ja kooki?

Idee sai alguse aiakohvikute ideest, mida on väga edukalt juba erinevais Eesti paigus praktiseeritud. Meie leidsime, et tore oleks seda ideed veidi edasi arendada. Veel tähtsamad on inimesed ise ja mis lugu neil jutustada on. Mõnel on kirg aianduse vastu, mõni on hobikokk,
kes läheb põlema hoopis linnulaulust või fotograafiast.

Igal inimesel võiks ja peaks olema midagi, mis teda tõeliselt sütitab ja silmad särama paneb. Tore oleks neid lugusid kuulda. Kui lugude juurde saab veel kooki ja kohvi, siis on see lisapluss, aga kindlasti mitte eesmärk omaette.

Esimestest vastukajadest tundub, et idee langes soodsale pinnasele. Kui palju võiks osavõtjaid olla?

Tänaseks on meie Facebooki grupis 230 huvilist ja üritusele on juba lubanud tulla üle 80 inimese, kuigi me pole ühtegi hoovi veel välja hõiganud ega reklaami tegema hakanudki. Vähemalt 5 hoovi on juba lubanud kindlasti oma uksed avada ja loodame, et neid tuleb järjest juurde. Huvi on tuntud täiesti erinevatest linnaosadest, ka Mudaaugult ja Tammermaalt.

Seega on suurepärane võimalus külastada meie linnaosi, kuhu muidu naljalt ei sattugi. Kõigile, kes oma hoovi külastajatele avavad, pakume ka toetust – peale jaanipäeva toimub Ameerika suursaatkonna peakoka Tarmo Randese kokanduskoolitus, kes teeb mõne näidismenüü
ja õpetab, kuidas kiiresti midagi juurde teha, kui kõik äkki otsa saab. Ja augustis teeb koolituse turundusasjatundja Mari-Liis Rüütsalu, kes räägib oma hoovi turundamisest.

Üritustest Keilas puudust ei ole, küll aga vahel publikust. Mis nipiga inimesed kodust välja saate?

Küllap hea üritus reklaamib ennast ise. Kuna Keila on juba päris suur, siis soovitame soojalt osalejatel liikuda ratastel või rulluiskudel (meil ju liikumisaasta). Kindlasti mõtleme välja
ka midagi toredat neile, kes kõik hoovid jõuavad läbi käia. Meil on mõte avatud ja kahtlemata lähtume korraldamistes sellest, kui palju on osalevaid hoove. Kõik ideed on teretulnud, kuidas üritust veel vahvamalt ja toredamalt korraldada – teeme ju seda meile endile.

20. juuniks ootate huvilistelt registreerimist – milleks tuleb saata oma aia lugu. Kuidas seda vormistada ja kuhu saata?

Registreeruda palume e-posti aadressil: hoovilood@gmail.com. Kirjutada võib vabas vormis: hoovi koondnimetus ja aadress; mis teeb sinu hoovi eriliselt huvitavaks, hurmavaks ja ahvatlevaks; kui palju inimesi on sinu hoovi toimetamistesse kaasatud; mis kellast mis kellani on hoov külalistele avatud; kui on ka mõni teema, siis selle tutvustus.

Siis teame juba osalejaid koolitustest teavitada ja ka kõik hoovid kaardile ära mahutada. Jääme ootama rohket osavõttu! Samuti on oodatud abilised kohvikutepäeva korraldama ja ideed edasi arendama.