"Kohvik saab olema avar ja valgusküllane, ruumil on suured aknad ja põrandapinda 170 ruutmeetrit," kirjeldab Jõudna, kes sai kassikohviku avamise idee kevadisest telesaatest "Ringvaade", milles tutvustati Londonis avatud samalaadset kohvikut. "Kiisudele laotame igale poole palju patju ning varume ka mänguasju, millega külastajad nende meelt lahutada saavad."

Kust tulevad kassid, kes kohvikus elama hakkavad? Helen Jõudna selgitab: "Meil on koostöö mittetulundusühinguga Kasside Turvakodu. Plaan on selline, et nende poolt tänavalt päästetud kassid hakkavad kahe kuu kaupa elama kohvikus. Kümme kassi korraga. Ja kui keegi neist mõnele külastajale südame külge kasvab ning tema juures uue kodu leiab, tuleb teda turvakodust asendama uus nurrumootor."

Turvakodust kohvikusse ja sealt koju

Kuigi turvakodu leiab igal aastal kodu umbes 700 kiisule, suudavad nad praegu aidata vaid väikest osa tegelikest abivajajatest. Sõltuvalt asjaoludest võib kass turvakodus elada paar kuud, aga on ette tulnud ka kiisusid, kes on päriskoju saamist pidanud ootama neli (!) aastat.

"Kassikohviku avamine aitab leida kodu palju enamatele ja loodetavasti suurendab see ka loomade pidamisega kaasnevat vastutustunnet," arvab kohvikuperenaine.

Kuidas aga on tagatud see, et kiisud kohvikusse sisenevate ja sealt väljuvate külastajate jalgade vahelt kesklinna autosid täis ning ohtlikele tänavatele ei lipsa? Kassikohvikul on topeltuksed, nende vahel n-ö kassivaba tsoon. Inimeste sisse-välja liikumine toimub siis sedaviisi, et üks uks enne kinni ja alles seejärel teine lahti.

Otse loomulikult pakutakse kohvikus kohvi, teed, smuutisid, mahlu ja muid jooke, saiakesi, salateid, võileibu. Kuidas kassid ja toiduhügieen kokku sobivad? Veterinaar- ja Toiduameti arvates väga kenasti, kui süüa tehakse köögis, kuhu kassid ei pääse. Nii lihtne see ongi!

Kuna kass on väga puhas loom - kolmandiku ärkvelolekuajast tegeleb ta enda puhastamisega - ning oskab vaat et loomupäraselt ihuhädade ajamiseks liivakasti kasutada, ei tohiks ka mingeid lõhnaprobleeme tekkida, kui kaste piisavalt sageli puhastada ja neis liiva vahetada.

Kõva konkurss klienditeenindaja kohale

"Facebookis avaldatud kuulutuse peale saime klienditeenindaja ametikohale 40 avaldust. Ja seda on päris palju! Üle terve Eesti. Isegi selliseid soovijaid oli, kes oleksid just selle töökoha pärast Tallinna kolinud. Mitu inimest me tööle võtame, selgub lähiajal," annab Helen Jõudna tööjõuotsingutest ülevaate ning lisab, et praegu tegelevad nad koka valimisega.

Kohviku avamine on suur ettevõtmine ja läheb päris palju maksma. Omanikud panevad mängu oma säästud ning vajadusel laenavad pangast juurde. Ühisrahastusplatvormi Hooandja kaudu soovitakse annetustena koguda 10 000 eurot, pool sellest rahast on juba koos, annetada saab kuni 8. augustini.

Esimene kassikohvik maailmas avati 1998. aastal Taiwanis, neid on palju Jaapanis, aga Euroopas ja Ameerikaski - Londonis, Pariisis, New Yorgis, San Franciscos.

Allolevast videost näete, kuidas käib igapäevane elu ühes Tokios asuvas kassikohvikus.