„Põhiosa sibulakasvatajaist on ju vanaemad ja vanaisad, kes müüvad oma toodangut kodude väravas, neil pole tervist ega ka võimalusi laatadele sõitmiseks, paraku on ostjad meid tänavu ära unustanud,“ nii rääkis Peipsääre valla kauaaegne vallavanem Niina Baranina. Sibulamure puudutab eelkõige Kolkja, Kasepää ja Varnja vanausuliste külasid Tartumaal.

Eile pärastlõunal ilmunud lugu oli täna lõunaks lehe veebist ja Facebookist loetud ja edasi saadetud ligi 20 000 korda. Ja mis eriti tähtis – Maalehes olnud üleskutse sibulakasvatajaid toetada on langenud soodsasse pinnasesse.

Sibulareisid Peipsi äärde on täna korraldamisel Kuusalu vallas ja mujalgi Harjumaal. Samuti Põlvamaal. Ka Soomes elavate – töötavate eestlaste hulgas on liikuma hakanud mõte toimetada suurem kogus sibulaid üle lahe.

Mitmeteski veebikomuunides käib arutelu selle üle, et kuna Eestimaa kaubandusketid Peipsi kuulsast sibulast ei hooli, tuleb sellele ise järgi sõita.

Kultuuri toetuseks

Samas leidub inimesi, kes on juba aastaid vanausklikke sibulakasvatust toetanud. Üks sellistest on kinnisvarahaldur Titus Paldrok, kes koos teadussekretärist abikaasa Killuga nimetab ennast lihtsalt veidi hoolivaks Tallinna inimeseks.

Titus Paldrok selgitas on aktsiooni: "Kord aastas kogume oma sõpradelt ja tuttavatelt kokku sibulatellimused. Tingimuseks miinimumkogus 20 kg ja hind Varnja külatänava oma (seekord 2,00 €/kilo). Siis toome sibula laenatud järelkäruga ära. Sellega saame parimad sibulad garanteeritud päritoluga, toetame oma ostuga 100% otse tootjat, et sibulakasvatus jätkuks Peipsi ääres. Ja toetame ka ühe omanäolise kultuuri säilimist Eestis.“

Sibulaostja jätkas: „Meie saime seekord tellimusi 1200 kilole sibulale. Hinna üle me ei tingi, see on oluline osa ürituse mõttest. Käime kord aastas, augustis. Järgmisel aastal jälle.“

Tänavune reis oli Titus Paldrokil kolmas kord sibulaostuga vanausuliste kultuuri toetada. Tal pole mingit seost põllumajanduse ega Peipsiga. „On ainult veidi hoolivust inimeste vastu, kes teevad tubli tööd, aga ei oska sama hästi müüa. Meie saame aidata ja aitame, kes siis veel,“ selline oli entusiastliku sibulapäästja resümee.