Sündmused enne pidulikku tseremooniat said alguse juba 14. oktoobril pressikonverentsidega hotellis Okura ning tervitusõhtusöögiga Meiji pühamus, mis on üks tähtsamaid pühakodasid Jaapanis.

Tänasel pidulikul auhinnatseremoonial, mis toimus Meiji hoonetekompleksis asuvas memoriaalsaalis, märkis Arvo Pärt oma tänukõnes: „Kui au omistatakse inimesele, ei ole see sugugi kerge koorem. Kõigepealt, au nõuab meilt kainust. Jah, pea ei tohi hakata ringi käima. Au saaja jääb alatiseks vastutajaks selle anni eest. Võiks öelda, et see on väljakutse kogu edaspidiseks eluks. Ta kutsub sind korrale. /--/ Lõpuks tahaksin ütelda, et päris au peab jääma Praemium Imperialele endale. Meile, kunstnikele, on kingitud võimalus olla selle preemia au valguses, sest see preemia, mis embab kõiki autasustatuid, on nagu ühe suure pere isa või ema. Meie kõik aga pojad ja tütred.“

Praemium Imperiale laureaatide väljakuulutamine juulis pälvis maailmas palju tähelepanu. Sel nädalal kaasneb preemia üleandmisega Tokyos samuti väga laialdane meediahuvi, sündmust kajastavad nii kohalikud telekanalid, Fuji TV ja Saksa Accentus Music filmigrupp koos kohaliku telekanali NHKga, samuti on kohal Eesti Televisiooni võttegrupp.

Samal ajal viibib Jaapanis kontserdireisil ka Eesti kammerkoor Collegium Musicale, kes astub viiel kontserdil üles kavaga Eesti ja Jaapani muusikast. Kavas on Arvo Pärdi, Erkki-Sven Tüüri ja Mirjam Tally teosed.