Kahekorruselist hoonet Rae ja Pakri tänava nurgal tuntakse rohkem paigana, kus tegutses hotell ja söögikoht Valge Laev. Mõned ajad tagasi lõpetas see aga töö. Tunamullu tegutses majas ka lühikest aega linnamuuseum.

Mulluse aasta jõulukuul aga avas samas uksed söögi ja majutuspaik Pakri Teemaja. Perenaine Ade Laja ütleb, et on koos perega tegelenud toitlustuse ning majutusega paarkümmend aastat, seda kodusaarel Hiiumaal. Täpsemalt asub Emmastes suure tee ääres kohalik teemaja.“ Aga talvel on söögikohtadel ja öömajadel saarel vaikne aeg. Ja siis mõtlesime, et proovime mandril ka kätt,” ütleb Ade Laja.

Et hiidlasel on ikkagi hinges rand ja meri, siis langes valik sadamalinn Paldiskile. Rae tänavahoone saadi rendile ning pärast sisustamist ja pisiremonti tehti jõulukuul uksed lahti.

Ei tähenda vaid jooki

Kuigi kohvik-restoran kannab teemaja nime, ei saa seda seostada ainult joogiga ja selle kõrvasega.“ Tahame ikka mõelda ka teelolekule ja teelt saabumisega. Seepärast tahame kindlasti näidata reisiteemalisi pilte,” lisab perenaine. Esimese näitusena saab fuajee kohvikus avatud väljapanek Kuubast.

Lisaks on plaan kutsuda külla reisimehi ning korraldada nende osavõtul kohvik-klubisid. Et söögi- ja majutuspaik on tegutsenud vaid loetud nädalad, siis on pererahvas uurinud ka seda, mida kohalikud teemajalt ootavad.

Esimene kindel soov oli see, et linnas oleks juures uus söögikoht. Samuti oodati ka hubast kohvikut. “Noored emad tahavad siin käia kohvi joomas ja kooki ning võileiba söömas. Meil on tööl hea käega kondiiter, kes valmistab kõike kohapeal,” ütleb Laja.

Tosin ööbimiskohta

Perenaise kinnitusel on juba reserveeritud ka mõned sünnipäevalauad. Plaan on korraldada ka mõned džässmuusikaga intiimsed kontserdid. Nende jaoks on eraldi väike laudadega ruum. Milliseid huvitavaid toite uus söögikoht pakub? Laja selgitab, et mingit kindlat kööki nad esialgu ei eelista. Selle asemel püütakse pakkuda tuntud ja vähemtuntud maitseid üle maailma.

Detsembris oli toidukaardil jõulumenüü ning sellele järgnes aastavahetuse menüü.

Teemaja teisel korrusel on väike hotell, kus väsinud reisijad või rändurid puhata saavad. Tube on kokku kuus. Neist neli on kahekohalised ning kaks ühekohalised. “Aga koos lisavooditega saame majutada kuni tosin inimest,” ütleb perenaine Ade Laja.

TÖÖD SAAVAD KOHALIKUD

• Et teemaja on väike, siis pole ka personal väga suur. Perenaise sõnul

on tööl kaks kokka, kondiiter ja kolm teenindajat. “Oleme neid ikka

kohalike hulgast otsinud. Siit käivad paljud tööl Keilas, Sauel, Keila

vallas ja Tallinnas. Nüüd pakub tööd kodulinna ettevõte,” ütleb Laja.

• Teemaja teise korruse väikeses hotellis saab majutada kuni tosin

inimest. “Kahese toa hind koos hommikusöögiga on 45 eurot ja ühelisel

30 eurot,” räägib perenaine.